Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUložiš 1.200 zaradiš 9.000 evra na ovoj biljci

Uložiš 1.200 zaradiš 9.000 evra na ovoj biljci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za proizvodnju bijelog sljeza, čije gajenje traje godinu dana, ulaganje iznosi oko 1.200 evra po hektaru, a prihod može da dostigne čak 9.000 evra!

Ulaganja u obradu zemljišta, pripreme za sadnju i berbu za gajenje sedmogodišnje biljke matičnjaka na jednom hektaru iznose oko 1.200 evra i to samo u prvoj godini, dok su prihodi od druge do sedme godine oko 6.000 evra godišnje!

Preporuka stručnjaka je da se ljekovito bilje u Srbiji u plantažnoj proizvodnji može uspješno gajiti na cijeloj teritoriji republike, uz obaveznu primjenu dobre poljoprivredne prakse (GAP) i principa organske poljoprivrede. Sakupljanje i prirodi, uz kombinovanje sa plantažnom proizvodnjom, preporučuje se u brdskoplaninskim regionima Stare planine, Tare, Deliblatske peščare, Fruške gore, Maljena, Prokletija, Suvobora, Medvednika, Sićevačke klisure, Sokobanje…

Pročitajte: Sakupljanje ljekovitog bilja – OSNOVNA PRAVILA

Do ljekovitog bilja se dolazi na dva načina: gajenjem i sakupljanjem u prirodi. Površine pod gajenim ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama u Srbiji variraju od 2.000 do 3.000 hektara godišnje, pri čemu se najviše gaji 20-25 vrsta: pitoma nana, kamilica, morač, timijan, bijeli sljez, peršun, neven, mirođija, bosiljak, origano, žalfija…

Sakupljanjem ljekovitog bilja u Srbiji se, s druge strane, bavi i od toga živi daleko manje ljudi od 4.000 do 5.000, dok je u otkupu angažovano 30 do 40 manjih i većih firmi. Najviše se obezbjeđuje: kleka, lipa, zova, hajdučka trava, kantarion, bijeli sljez i majčina dušica.

VELIKE ŠANSE ZA IZVOZ

Procjenjuje se da površine pod ljekovitim, aromatičnim i začinjskim biljem u Srbiji mogu biti i dva-tri puta veće. Da to može biti isplativa proizvodnja, svjedoči podatak da je u prvih šest mjeseci 2014. godine Srbija izvezla 1.800 tona ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u vrijednosti 7,6 miliona dolara, dok je istovremeno uvezeno 1.184 tone u vrijednosti od 4,4 miliona dolara. Uvozimo eterična ulja, kozmetičke i druge prerađene proizvode od ljekovitog bilja. Izvoz se povećava iz godine u godinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI