Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDa li pogrešno čuvate luk? Evo kako da što duže ostane svjež

Da li pogrešno čuvate luk? Evo kako da što duže ostane svjež

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod skladištenja voća i povrća treba paziti na nekoliko stvari kako bi oni što duže ostali svježi. Niko ne želi da mu luk proklija ili postane pljesniv. Kako bi se to spriječilo važnu ulogu će imati mjesto na kojem držite luk, ali i pored koje namirnice se on nalazi.

Luk je poprilično izdržljiva namirnica koja može dugo trajati, ali ipak treba paziti gdje ga tačno držite i pored kojih namirnica.

Pročitajte: Vađenje i čuvanje crnog luka: Kako osigurati kvalitet

Luk se koristi vrlo često u kuhinji za kuhanje raznih jela, a kako bi što dulje ostao svjež, najbolje je da ga ne držite na svjetlosti i na vlazi jer bi zbog ovoga mogao vrlo brzo proklijati. Umjesto toga, kako se navodi na portalu Mirror, ovu namirnicu treba držati na hladnom, tamnom i suvom mjestu. Na ovaj će način ostati duže svjež i neće proklijati, ali neće se ni razviti plijesan.

Još jedna greška koju mnogi rade je kada luk stavljaju uz neku drugu namirnicu, tačnije kada se nalazi u istoj kutiji ili posudi s krompirom. Na ovaj način će luk brže istruliti. Izbjegavajte i držanje luka u plastičnoj vrećici jer neće imati dovoljno zraka i jednako tako će se pokvariti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI