Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img

Ukrasne trave i šaševi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasne trave su postale voljene u drugoj polovini 20. vijeka, kada su neki vrtni dizajneri postali svjesni njihove ljepote. Ukrasne trave su vrlo elegantne biljke, koje mogu igrati važnu ulogu u oblikovanju vrta.

Trava pripadaju porodici Poaceae i imaju okrugle, koljenaste i šuplje stabljike. Lišće pojedinačnih stabljika raste u dva smjera, a u donjem dijelu obuhvata stabljiku. Cvjetovi su obično u obliku klasja. Trave su različito visoke i mogu biti više od dva metra. Neke vrste su višegodišnje biljke, a ne jednogodišnjice.

Travama su slični u izgledu šaševi. Šaševi imaju trokutasta stabla bez koljenčića. Oni uglavnom imaju tri liste na istoj visini, koji u donjem dijelu obuhvaćaju stabljiku. Šaši su obično šopasto uzrasli.

Sa ukrasnim travama možemo dizajnirati vrt na različite načine. One se obično sade u skupinama da su izražajnije. Ukrasne trave možemo saditi na samostalne ukrasne grede ili ih kombinovati s trajnicama, grmljem, jednogodišnjicami i dvogodišnjicami. Niske trave su pogodne za prednje dijelove greda, a visoke trave sadimo u pozadini. Pojedinačne grupe ukrasne trave su zanimljivo dopunilo za grede s trajnicama. Velike trave možemo saditi u skupinama na travnjak, da stvorimo zanimljiv motive. Trava svojim izgledom može predstavljati centralnu tačku vrta ili djela vrta.

Trave tvore cvijeće na dugim stablima. Ta su, nakon što je sjeme zrelo, suva. Suve stabljike ne režemo, nego ih ostavimo do ranog proljeća iduće godine, kao su lijep ukras u vrtu tokom cijele jeseni i zime. Suve stabljike su najljepši dio trave.

Ukrasne trave rastu na sunčanim mjestima i dobro propusnom tlu s puno organske tvari, koja zadržava vlagu. Neke vrste trebaju više vlage. Šaševi rastu na mokrim i suvim mjestima.

Ukrasne trave ne trebaju puno njege. Trebaju samo ugodne razmjere za rast.

Višegodišnje trave se mogu razmnožavati sjemenom ili vegetativno podjelom. Sjemenke se bere kada sazrije, ali prije nego što padne na tlo. Sjemena možemo prosijati odmah ili u proljeće sljedeće godine. Trava se može podijeliti u proljeće ili jesen, ali prikladnije je proljeće, jer se lakše ukorijeni.

Izvor: www.vrt-priroda.com

PROČITAJTE:

Pampas trava – Pravilna njega, gajenje i zaštita!

TRPUTAC: Recepti za sirup i čaj protiv kašlja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI