Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTRPUTAC: Recepti za sirup i čaj protiv kašlja

TRPUTAC: Recepti za sirup i čaj protiv kašlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muški, uskolisni trputac (lat. Plantago lanceolata L.)  je veoma česta livadna biljka koja se u našim krajevima pojavljuje posvuda uz rubove putova, u jarcima, u grabam Trajna je zeljasta biljka koja ima uske listove sa karakterističnih 3 do 5 provodnih žila od stapke do vrha lista. Iz središta rozete s listovima uzdižu se cvjetne stapke, visine do 50 cm, koje nemaju listova, uspravne su i završavaju smećkastim klasom iz kojih izbijaju cvjetići. Kod nas su rasprostranjeni još ženaski širokolisni trputac (Plantago major L.) i srednji trputac (Plantago media L.). Ženski trputac ima široke, srcolike i debele listove na širokoj peteljci. Srednji trputac ima široke i ovalne listove.

Čaj od trpuca

Preporuča se za iskašljavanje. Za pripremu čaja sabrani listovi se odmah stave sušiti – treba ih međusobno raširiti i ostaviti na suhom i zračnom mjestu u hladu. Za čaj se koriste isključivo posve suhi listovi koji su sačuvali lijepu zelenu boju.
Čajni oparak od muškog trpuca priprema se tako da jednu žličicu osušenih ili svježih8 listova prelijemo sa 2 dl vrele vode i zasladimo medom. Pije se u gutljajima dva do tri puta dnevno.

Richard Willfort preporučuje sljedeću čajnu mješavinu za plućne bolesti: 200 g listova trpuca, 100 g listova koprive, 100 g plućnjaka, 50 g listova i cvjetova podbijela i 50 g stolisnika. Od te mješavine uzima se pod 2 čajne žličice i prelije s 2 dl zavrele vode. Dodaje se 1 čajna žlica meda, a pije se 2 do 3 šalice dnevno. (Izvor: R. Willfort: Ljekovito bilje i njegova upotreba, Zagreb 1989, Mladost)

Sirup od trpuca

Sirup od trpuca pučki je lijek za iskašljavanje koji proizvodi i farmacijska industrija i nudi se u svim apotekama. Ako imate prilike sakupiti listove uskolisnog trpuca na čistoj livadi lako ga možete napraviti i sami.

Vrijeme sabiranja listova je od svibnja do konca kolovoza, a treba vam puna košara. Čim ih donesete kući odmah ih slažite u staklenke sa širokim grlom, kakve koristite za zimnicu. Na dno posude složite listove trpuca i dobro ih nagniječite drvenim batom ili kuhačom. Kad se nakupi sloj nagnječenih listova trpuca visine 3 do 5 cm, naspite sloj šećera u debljini 1 cm.

Na njega ponovo slažite listove trpuca, nagniječite ih i kad nastane sloj debeo 3 do 5 cm, zaspite ga šećerom u sloju debljine 1 cm. I tako redom nižite slojeve trpuca i šećera do vrha staklenke. Ostavite da se preko noći slegne, pa nadopunite koliko je potrebno do kraja. Potom staklenku zatvorite celofanom, ali na njemu probušite iglom nekoliko rupica kako bi bilo zraka za fermentaciju.

Ostavite stajati sljedeća 3 mjeseca na mjestu sklonjenom od direktne svjetlosti, na kojem je stalno ista temperatura. Najbolje je da listove skupite odmah u svibnju, tako da sirup odstoji tijekom toplog ljeta. Najesen procijedite sadržaj staklenke u inoks lonac, a listove još i jako iscijedite, u stiskalici za voće ili čvarke. Lonac stavite na vatru da zavri. Ostavite da vrije 3-4 minute pa ga skinite s vatre i još vrućeg ulijte u manje staklene bočice u kojima će stajati do uporabe, najbolje u hladnoj ostavi, sklonjen od svjetla.

Zimi ga uzimajte za kašalj. Odrasli mogu više puta dnevno uzimati jušnu žlicu, a djeca čajnu. Otvorenu bočicu sirupa čuvajte u hladnjaku najviše tjedan dana.

Piše: Agatha Borošak

Izvor: dobarzivot.net

PROČITAJTE:

Riješite se upornog suvog kašlja uz pomoć domaćih čajeva

Iđirot – Ljekovita svojstva i priprema čaja

Ginko biloba poboljšava pamćenje i ostale moždane aktivnosti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI