Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePampas trava - Pravilna njega, gajenje i zaštita!

Pampas trava – Pravilna njega, gajenje i zaštita!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pampas trava porijeklom je iz Južne Amerike. Specifičnost ove trave je u tome što formira visoki busen koji je k tome i vrlo širok, gotovo 2,5 m. Listovi pampas trave tanki su i dugi oko 1 m. Cvjetna stapka završava cvjetnom metlicom dužine 40 do 50 cm. Postoje sorte s bijelom i ružičastom metlicom. Ružičaste sorte nižeg su rasta.

Pampast travu možete uzgojiti iz sjemena ili se razmnožavati dijeljenjem. Preporučuje se dijeljenjem jer sjeme brzo gubi klijavost. Sjeme se sije od kraja zime do lipnja. Nakon sijanja ne pokriva se zemljom već se samo lagano utisne i zemlja se poprska pomoću prskalice. Temperaturu treba održavati na 22° C do nicanja. Kada pampas trava ojača i dovoljno se razvije presađuje se u vrt. Na odabranom mjestu pampas trava se može uzgajati 6 godina, nakon čega se busen dijeli i rasađuje. Dijeljenje i presađivanje obavlja se u svibnju. Zbog robusnosti i visine, potrebno joj je dovoljno prostora za širenje kako bi imala maksimalni učinak.

Ova biljka mora se zaštititi bez obzira dali je zima hladna ili blaga. Pampas trava ima plutasti korijen koji je osjetljiv na hladnoću. Reagira na niske temperature, manjak ili višak vode i ostale promjene. Najbolje uspijeva na propusnim i lakim tlima, bogatim hranjivima.

Pampas trava je močvarna biljka koja traži dovoljno vode, ali samo onu količinu koju može potrošiti. Višak vode dovodi do truljenja biljke pa stoga treba izbjegavati sadnju na mjestima sa visokom razinom podzemnih voda. Najbolje je posaditi ju na sunčani položaj zaštićen od vjetra. Lišće pampas trave vrlo je oštro pa treba izbjegavati sadnju uz staze. Kada radite oko pampas trave najbolje je koristiti kožne rukavice.

Pampas trava – zaštita

Zaštita se provodi na način da se vrat biljke nagrne suhim lišćem i travom u obliku stošca. Kako vjetar nebi odnio zaštitni pokrov, pokrije se papirnatom vrećom ili kartonom. Nikako ne pokrivati plastičnom folijom zbog kondenzacije vlage. Na kraju se pokrije slojem zemlje. Starijim biljkama lišće se spiralno poveže kako se voda nebi slijevala u središte busena. Krajem travnja uklanja se zaštita i lišće se odreže na visinu 10 do 30 cm. Ova mjera je obvezna jer omogućuje razvoj novih izboja.

Pampas trava je najefektija kada se sadi kao soliter nasred travnjaka ili u kombinaciji s drugim ukrasnim travama.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Božur – Cvjeta godinama bez pauze

SEPTEMBARSKI BAŠTENSKI RADOVI

Jasmin njega – Pažljivo zalivajte ovu mirisnu penjačicu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI