Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li je čaj zdraviji napitak od kafe

Da li je čaj zdraviji napitak od kafe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina ljudi ima percepciju da je čaj zdraviji od kafe, dok će ostali misliti upravo suprotno.

Bolnički dijetetičar, Havijer Von sa Sengkang Community Hospital nudi odgovore na ovo pitanje te pojašnjava koje su to dobrobiti ova dva omiljena napitka, piše Ordinacija.hr.

“Nije do kraja razjašnjeno koji je napitak zdraviji, ali ako čaj uspoređujemo s kafom i energetskim napicima, čaj sadrži manje količine kofeina. Ipak, osim te očite razlike, oba napitka imaju malo kalorija, a koliko će u konačnici biti zdravi zavisi i o tome što ćete im dodati, na primjer šećer ili mlijeko”, pojašnjava Won.

Uz to, dodaje, čaj kao i kafa se mora piti u umjerenim količinama, jer kofein može uzrokovati pospanost, nemir i ubrzan rad srca ili probleme s probavom.

“Tanin se takođe može pronaći u čaju, a on povezuje željezo koje se nalazi u hrani koju jedemo i tako našem organizmu uskraćuje dobro apsorpciju željeza. Iz tog se razloga odraslim osobama savjetuje da ograniče unos čaja na tri šolje u danu”, savjetuje.

Manje kofeina sadrže biljni čajevi, poput onog od mente ili kamilice.

Bogatstvo antioksidanata

Čaj je bogat polifenolima, poznatima kao antioksidanti. Ne samo da će doprinijeti okusu i aromi čaja, već i zdravlju pružaju dobrobiti, poput snižavanja krvnog pritiska i holesterola. Ipak potrebno je provesti više studija nad ljudima.

Način na koji pijete čaj određuje koliko će biti zdrav

Sam čaj ne sadrži kalorije, ipak ako mu dodate mlijeko ili šećer, povisujete i broj kalorija. Ako pijete puno takvih napitaka kroz dan, možete očekivati i probleme s tjelesnom težinom.

Izvor: nezavisne novine

PROČITAJTE:

Ovako kombinujte ČAJEVE i iskoristićete sva ljekovita svojstva biljaka!

Da li kafa može da se pokvari?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI