Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSorta maline Enrosadira - Otporna na bolesti, krupna i slatka

Sorta maline Enrosadira – Otporna na bolesti, krupna i slatka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba sorte Enrosadira u plasteniku u zadruzi “Naši voćari”, Milićevo selo traje do oktobra mjeseca. Otkup je za markete bio po cijeni od 500 do 650 dinara (4 do 6 eura) za kilogram svježe maline (u zavisnosti od ambalaže u koju se pakuje)! Uz pomoć države su nabavljene kvalitetne, bezvirusne sadnice i sada daju plod koji vrijedi više.

Enrosadira je remotantna (dvorodna) sorta maline, veoma prinosna, krupnih, svijetlocrvenih plodova, prijatnog ukusa i duže trajašnosti plodova u svježem stanju. Svi žele slatku, crvenu i krupnu malinu za prodaju u svježem stanju.

Pročitajte: Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama

Ovo je srednje bujna sorta maline sa prilično uzdignutim izdancima, kojima se lako manipuliše. Sadnja izdanaka obavlja se u jesen ili proljeće, uglavnom na razmaku 0.3 x 2 metra (što je oko 15.000 sadnica po hektaru). Ukoliko se sadi u visokim plastenicima, preporuka je razmak 0.25 m x 1.6 m (oko 25.000 sadnica po ha), za maksimalno iskorišćenje prostora.

Preporuka je da se izdanci vezuju u špalir sa 3 žice, i sa 4-5 žica za naslon, zbog velike količine roda koji je potrebno održati što dostupnijim za ubiranje. Na jesen, po završetku branja, izdanci se prekrate do zemlje i sklone sa parcele, ili se ostavljaju za proljeće, vezujući u špalir 3-4 kom. po dužnom metru, u kom slučaju pristižu za branje u maju mjesecu. Nakon završenog branja se prekrate stari, a u međuvremenu izbijaju novi izdanci, koji daju plodove od kraja jula pa do kasne jeseni.

Pročitajte: Đubrenje maline – Kada i koju vrstu đubriva upotrijebiti!

Enrosadira posjeduje odličnu tolerantnost na bolesti. Preporučuje se sadnja do 1.000 m nadmorske visine jer na većim nadmorskim visinama kasno pristiže na branje i značajno se smanjuju prinosi, izuzev ukoliko se radi proizvodnja u visokim plastenicima koji će ubrzati rast i produžiti sezonu branja.

Ova sorta sazrijeva krajem jula i traje do kasne jeseni, odnosno do prvih mrazeva, a u plastenicima do decembra.

Na prorijeđenim prošlogodišnjim izdancima uz intenzivnu ishranu može se ostvariti proljećno branje, koje je oko 60 % od količine jesenjeg branja. Na taj način, početak ubiranja bio bi krajem maja na otvorenom ili početkom maja mjeseca u visokim plastenicima.

Nova sorta maline – Enrosadira

Enrosadira ima veoma krupne plodove, prosječne mase 7 grama, kompaktnog je oblika, sjajne svijetlocrvene boje i veoma dobrih skladišnih osobina u svježem stanju. Ukus ploda je izrazito prijatan, blagokiseo i veoma sladak sa posebno izraženom aromom.

Ukoliko se obezbijedi sortno čist, sertifikovani i zdravstveno ispravni sadni materijal, za sada uvozom licenciranih sadnica iz Italije, uz adekvatno izabrano zemljište, i uz primjenu svih agrotehničkih mjera, u prosječnoj godini, u punom rodu može se obezbijediti prinos 25-30 t po hektaru.

U intenzivnoj proizvodnji u proljećnom i jesenjem branju prinosi mogu i preći 40 t/ha. Proizvodnja u visokim plastenicima sa bočnim provjetravanjem osigurava prinose preko 45 t/ha, uz visok kvalitet plodova, a na taj način i visoku cijenu i siguran plasman.

Enrosadira je tražena sorta maline u svijetu za svježu i konzumnu upotrebu, posebno isporučenom u malim pakovanjima. Plodovi mogu biti sveži do 12 dana na temperaturi od 2-4 stepena C. Odlično podnosi transport na udaljenija tržišta (pr. EU i Rusije).

Uz dobru organizaciju berbe, moguće je brati za 20-30 % brže od drugih sorti, jer su plodovi veoma dostupni za branje.

Autor: Mr Branko Tanasković PSSS Čačak

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI