Nedjelja, 14 Aprila, 2024
spot_img

Kompost od treseta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Treset ima veliku snagu vezivanja vode i hraniva. Unijet u zemljište popravlja vodni režim i sorpcione osobine, što je posebno značajno na lakim pjeskušama. Spremanje komposta je opravdano u zemljama koje su bogate u tresetu (Rusija, Poljska, Finska, Nemačka, Holandija i dr.).

Kod nas ga ima na nekim mjestima u količinama koje bi ekonomski opravdale njegovo spremanje. Treset se kompostira slično kao i obični kompost, uz održavanjae umjerene vlažnosti i dodavanje biljnih hraniva, u obliku mineralnih đubriva, pošto je sam treset siromašan u hranivima.

Visinski treset je izrazito siromašan (nastao od mahovona Spagum), dok je nizijski treset nešto bolje opskrbljen hranivima. Po jednoj njemačkoj metodi kompost od treseta se priprema tako da se na balu treseta dodaje pola metra kubnog plodne zemlje, 4 kg amonijum-sulfata, 4 kg superfosfata i 4 kg patent kalija (kalijum-magnezijum-sulfat) ili se daje 8 kg kompleksnog NPK đubriva.

Pročitajte: Poboljšajte kvalitet komposta uz biodinamičke kompost preparate

Sem mineralnih đubriva treset se poliva i osokom, tečnim stajnjakom, dodaju se i razni organski otpaci radi povećanja sadržaja hraniva i povećanja fertilizacione vrijednosti komposta.

Kompostiranje treseta odvija se brzo, a fertilizaciono dejstvo zavisi od sadržaja biljnih hraniva u kompostu. Kompost od treseta je skupo đubrivo pa je njegova primjena opravdana kod rentabilnih kultura, kao što su povrće, cvijeće i dr. Kompost od treseta se preporučuje za gajenje cvijeća u sudovima. Prednost tog komposta je u tome što je količina hraniva u njima dovoljna za jednu ili dvije godine, dok traje vegetacija biljaka. Poslije toga kompost se zamjenjuje novom količinom pri sjetvi ili sadnji novih biljaka.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI