Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaU koja jela se stavlja KURKUMA i koja je preporučena dnevna doza?

U koja jela se stavlja KURKUMA i koja je preporučena dnevna doza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kurkuma ima nevjerovatan spektar antioksidacijskih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Radi se o izrazito zdravoj biljci koja je širom planete poznata više kao sastojak začina nego lijek. Priroda je i dalje izvor najboljih mogućih lijekova, a jedan od njih koji ima toliko pozitivnih učinaka na zdravlje da ih je teško nabrojati je kurkuma.

Ovaj sastavni dio poznatog curryja dolazi s Dalekog istoka, i sve se ljekovite moći pripisuju kurkuminu, osnovnoj komponenti ovog poznatog začina. Uz to što je prirodni baktericid i antiseptik, kurkumin ima fantastična antioksidacijska, antibiotska, antitumorska i antimutagena svojstva, pa je već odavno u upotrebi za prevenciju karcinoma.

Pročitajte: Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

Kurkuma i zdravlje

Kad se kurkuma kombinuje s karfiolom, snažno sprječava rak prostate, dojke i melanom, zaustavlja rast zloćudnih stanica i smanjuje rizik od leukemije u dječjoj dobi. Uz to odlično čisti jetru, sprječava i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti uklanjanjem nataloženog plaka u mozgu.

Možda i najvažnije je njeno protivupalno djelovanje jer je jednako učinkovita kao i lijekovi, no bez ikakvih nuspojava, pa se može odlično koristiti za pomoć kod artritisa i reumatoidnog artritisa.

Istraživanja su pokazala da uspješno pomaže razgradnju masti, podstiče mršavljenje, usporava napredovanje multiple skleroze i učinkovito djeluje na psorijazu.

Studije su pokazale da kurkumin koji se nalazi u kurkumi, sprječava nastanak krvnih ugrušaka zbog svojih antikoagulantnih aktivnosti.

Kurkuma se takođe koristi za bolove u trbuhu i kod iritabilni crijeva. Jedna je studija potvrdila da kurkumin uklanja bol u predjelu želuca jednako dobro kao ibubrofen.

Dnevna doza kurkume

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odredila je 1.4 mg po kilogramu (0–3 mg / kg) tjelesne težine prihvatljiv je dnevni unos kurkume.

Kako sa svim, tako i sa kurkumom budite oprezni, koristite je u malim količinama, a ona se ne preporučuje trudnicama i osobama koje imaju kamenac u žuči.

Pročitajte: Kurkuma – Više od začina

U koja jela se stavlja kurkuma

Mi vam navodimo nekoliko primjera u koja jela se dodaje kurkuma, te promijenite boju i ukus svoga jela.

  • Za početak možete dodati prstohvat kurkume u omlet
  • Kurkumin blago ljutkasti ukus se fantastično slaže s karfiolom i korjenastim povrćem
  • Kada pripremate neki rižoto ili možda samu bijelu rižu kao prilog uz neko glavno jelo obavezn dodajte kurkumu
  • Da bi vas vaša omiljena supa još bolje ugrijala slobodno dodajte kurkumu
  • Napravite zlatno mlijeko koje se koristi protiv prehlade i gripe, a kako se priprema pročitajte u tekstu: Zlatno mlijeko – Dragulj alternativne medicine.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI