Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTroskot ljekovita biljka - Za šta i kako se korsiti?

Troskot ljekovita biljka – Za šta i kako se korsiti?

Troskot biljka – Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm, gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. Puzava stabljika proviđena je crvenkasto-smeđim koljencima, razgranjena je i do vrha snabdjevena malim, eliptičnim do linealno-suličastim listovima koji su sjedeći i po rubu hrapavi. U pazušcima listova nalaze se neugledni cvjetovi bijele ili blijedoružičaste boje. Oporog je ukusa.

Cvijet je neugledan i mali, zelenkasto crvene do bijele boje, a stoje na kratkoj peteljci u lisnim pazušcima, tvoreći kitice od po 2-5 cvjetića.

Miris i ukus: čitava biljka ima jedva primjetan miris, a ukusa je trpkog i stežućeg.

Bere se: U proljeće, i to lišće i mladi vršci stabljika, a cvate od kraja juna do septembra, bez naručitog je mirisa i ukusa koji veže.

Pročitajte: Liječenje biljem prema Vasi Pelagiću – Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!

Ljekoviti dijelovi biljke

Tijekom čitavog ljeta, a za lijepog vremena i u ranoj jeseni sabire se čitava biljka (Herba Polygoni) te se osuši u hladu na prozračnom mjestu. Biljka se kod sabiranja ne smije čupati s korijenom, niti se smije sabirati na onečišćenim i prašnim mjestima, po jarcima uz ceste i drugdje.

Sušenjem na suncu dobije se droga sive boje, puna stabljike, jer se s tako osušene biljke vrlo lako orune sitni i nježni listovi. Dobro osušena biljka mora imati lijepu zelenu boju.

Ljekovite i djelotvorne materije: biljka prije svega sadrži kremičnu kiselinu, od toga znatne količine rastvorljive kremične kiseline, nadalje tanin, eterično ulje, taninsku kiselinu i sluz. U eteričnom ulju sadržana je kamforu slična tvar – perzikariol.

Stanište: troskot je jedna od rijetkih biljaka koja se susreće na svim kontinentima. Nalazi se kao korov na putevima, dvorištima, oranicama, vrtovima, na ledinama i na zapuštenim mjestima, uopše na siromašnim tlima.

Za jelo koristimo potpuno mlade izdanke troskota. Za lijek beremo cijelu biljku za vrijeme cvatnje, koju sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

Pročitajte: U kom mjesecu treba BRATI ljekovite biljke – Poklanjamo vam KALENDAR branja biljaka!

Ljekovito djelovanje

U narodu postoji izreka da svaki travar posjeduje uvjerenje kojim biljkama može vjerovati ili imati povjerenja to jeste za sigurno njihovo ljekovito djelovanje, a u ovom slučaju izreka se odnosi i na troskot.

Djeluje diuretski i adstringentno. Pomaže kod upala u ustima i probavnim organima, kod upala želuca i crijeva. Olakšava izlučivanje tekućine iz organizma te pomaže pri upalama mokraćnih puteva, pomaže kod problema disajnog sistema.

Troskot je godinama poznat kao lijek za takozvane “ženske” bolesti, ali je izuzetno efikasan i u liječenju kardiovaskularnih oboljenja jer stimuliše rad srca.

Izvrsno je sredstvo za zaustavljanje povraćanja krvi, liječenje katara želuca i čireva u želucu. Koristi se, inače, za grgljanje kod upala grla i ždrijela.

Primjena i djelovanje:

Troskot rastvara, steže i čisti, pa zato liječi od kamenaca mokraćnih organa, čireva želuca i crijeva, šećerne bolesti, padavice, krvavog proliva i reguliše krvotok. U liječenju od pijeska, kamenaca i grčeva mokraćnih organa troskot je nenadmašiv.

Za liječenje od bronhitisa, bolesti pluća, jetre i bubrega dobar je ovaj čaj:

1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova troskota, borovice (Juniperus communis) i pelina (Artemisia absinthium) prelije se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 min. Procijediti. Pije se u gutljajima u toku dana.

Protiv želučanog čira, posebno ako krvari, dobro je 3 velike kašike lišća troskota kuvati u 2,5 dl vode i 2,5 dl crnog vina. Pije se u gutljajima u toku dana.

Pročitajte: Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Ljekovito djelovanje

SVJEŽI SOK:

– zaustavlja krvarenja iz nosa

– umiruje bolno mokrenje

– jača mokrenje

– lakša iskašljavanje

– zaustavlja krvarenja.

SJEME:

– za izazivanje povraćanja

– za čišćenje crijeva – purgativ.

KORJEN:

– koristimo za jače znojenje te za istjerivanje parazita iz crijeva.

Mješavine

Čaj:

1 čajna kašila bilja, 2 dl vode

S dva dl vruće vode prelijemo 1 čajnu kašiku bilja ili kratko prokuvamo, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Biljku možemo prethodno močiti 2 sata. Uzimamo 2-3 šolje čaja na dan.

Tinktura:

200 grama troskota močimo 30 dana u 1 litri 70 postotnog alkohola, te procijedimo. Uzimamo 3 puta po 10-15 kapi na dan s malo vode ili čaja.

Vino:

1 čajnu kašičicu troskota kratko prokuvamo u 2 dl vina i pustimo da odstoji 1 sat, te procijedimo i pijemo za jače djelovanje.

Preživljavanje u prirodi:

U proljeće i ljeto mladi listovi su ukusna hrana u obliku salata, supa i variva. Od starije biljke bolje je pripremiti samo supe od miješanog bilja ili čaj.

Pročitajte: Pelin – Ljekovita svojstva i gajenje

NUSPOJAVE:

Kontraindikacije kod osjetljivih osoba izaziva foitodermatitis. Osobe koje su oboljele od reume, artritisa, gihta, jake želudačne kiseline, ne bi smjele uzimati troskot zbog sadržaja oksalne kiseline.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

 

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...