Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTroskot ljekovita biljka - Za šta i kako se korsiti?

Troskot ljekovita biljka – Za šta i kako se korsiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Troskot biljka – Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm, gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. Puzava stabljika proviđena je crvenkasto-smeđim koljencima, razgranjena je i do vrha snabdjevena malim, eliptičnim do linealno-suličastim listovima koji su sjedeći i po rubu hrapavi. U pazušcima listova nalaze se neugledni cvjetovi bijele ili blijedoružičaste boje. Oporog je ukusa.

Cvijet je neugledan i mali, zelenkasto crvene do bijele boje, a stoje na kratkoj peteljci u lisnim pazušcima, tvoreći kitice od po 2-5 cvjetića.

Miris i ukus: čitava biljka ima jedva primjetan miris, a ukusa je trpkog i stežućeg.

Bere se: U proljeće, i to lišće i mladi vršci stabljika, a cvate od kraja juna do septembra, bez naručitog je mirisa i ukusa koji veže.

Pročitajte: Liječenje biljem prema Vasi Pelagiću – Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!

Ljekoviti dijelovi biljke

Tijekom čitavog ljeta, a za lijepog vremena i u ranoj jeseni sabire se čitava biljka (Herba Polygoni) te se osuši u hladu na prozračnom mjestu. Biljka se kod sabiranja ne smije čupati s korijenom, niti se smije sabirati na onečišćenim i prašnim mjestima, po jarcima uz ceste i drugdje.

Sušenjem na suncu dobije se droga sive boje, puna stabljike, jer se s tako osušene biljke vrlo lako orune sitni i nježni listovi. Dobro osušena biljka mora imati lijepu zelenu boju.

Ljekovite i djelotvorne materije: biljka prije svega sadrži kremičnu kiselinu, od toga znatne količine rastvorljive kremične kiseline, nadalje tanin, eterično ulje, taninsku kiselinu i sluz. U eteričnom ulju sadržana je kamforu slična tvar – perzikariol.

Stanište: troskot je jedna od rijetkih biljaka koja se susreće na svim kontinentima. Nalazi se kao korov na putevima, dvorištima, oranicama, vrtovima, na ledinama i na zapuštenim mjestima, uopše na siromašnim tlima.

Za jelo koristimo potpuno mlade izdanke troskota. Za lijek beremo cijelu biljku za vrijeme cvatnje, koju sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

Pročitajte: U kom mjesecu treba BRATI ljekovite biljke – Poklanjamo vam KALENDAR branja biljaka!

Ljekovito djelovanje

U narodu postoji izreka da svaki travar posjeduje uvjerenje kojim biljkama može vjerovati ili imati povjerenja to jeste za sigurno njihovo ljekovito djelovanje, a u ovom slučaju izreka se odnosi i na troskot.

Djeluje diuretski i adstringentno. Pomaže kod upala u ustima i probavnim organima, kod upala želuca i crijeva. Olakšava izlučivanje tekućine iz organizma te pomaže pri upalama mokraćnih puteva, pomaže kod problema disajnog sistema.

Troskot je godinama poznat kao lijek za takozvane “ženske” bolesti, ali je izuzetno efikasan i u liječenju kardiovaskularnih oboljenja jer stimuliše rad srca.

Izvrsno je sredstvo za zaustavljanje povraćanja krvi, liječenje katara želuca i čireva u želucu. Koristi se, inače, za grgljanje kod upala grla i ždrijela.

Primjena i djelovanje:

Troskot rastvara, steže i čisti, pa zato liječi od kamenaca mokraćnih organa, čireva želuca i crijeva, šećerne bolesti, padavice, krvavog proliva i reguliše krvotok. U liječenju od pijeska, kamenaca i grčeva mokraćnih organa troskot je nenadmašiv.

Za liječenje od bronhitisa, bolesti pluća, jetre i bubrega dobar je ovaj čaj:

1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova troskota, borovice (Juniperus communis) i pelina (Artemisia absinthium) prelije se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 min. Procijediti. Pije se u gutljajima u toku dana.

Protiv želučanog čira, posebno ako krvari, dobro je 3 velike kašike lišća troskota kuvati u 2,5 dl vode i 2,5 dl crnog vina. Pije se u gutljajima u toku dana.

Pročitajte: Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Ljekovito djelovanje

SVJEŽI SOK:

– zaustavlja krvarenja iz nosa

– umiruje bolno mokrenje

– jača mokrenje

– lakša iskašljavanje

– zaustavlja krvarenja.

SJEME:

– za izazivanje povraćanja

– za čišćenje crijeva – purgativ.

KORJEN:

– koristimo za jače znojenje te za istjerivanje parazita iz crijeva.

Mješavine

Čaj:

1 čajna kašila bilja, 2 dl vode

S dva dl vruće vode prelijemo 1 čajnu kašiku bilja ili kratko prokuvamo, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Biljku možemo prethodno močiti 2 sata. Uzimamo 2-3 šolje čaja na dan.

Tinktura:

200 grama troskota močimo 30 dana u 1 litri 70 postotnog alkohola, te procijedimo. Uzimamo 3 puta po 10-15 kapi na dan s malo vode ili čaja.

Vino:

1 čajnu kašičicu troskota kratko prokuvamo u 2 dl vina i pustimo da odstoji 1 sat, te procijedimo i pijemo za jače djelovanje.

Preživljavanje u prirodi:

U proljeće i ljeto mladi listovi su ukusna hrana u obliku salata, supa i variva. Od starije biljke bolje je pripremiti samo supe od miješanog bilja ili čaj.

Pročitajte: Pelin – Ljekovita svojstva i gajenje

NUSPOJAVE:

Kontraindikacije kod osjetljivih osoba izaziva foitodermatitis. Osobe koje su oboljele od reume, artritisa, gihta, jake želudačne kiseline, ne bi smjele uzimati troskot zbog sadržaja oksalne kiseline.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

 

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...