Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema zemljišta za sadnju malina u trakama

Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema zemljišta ove jeseni je važna za sadnju malina u trakama. Ove godine je cijena donijela i zaradu tako da su oni koji su odustali od proizvodnje ponovo pokrenuli sadnju. Neko vidi šansu u organskom uzgoju, u preradi maline u džem, slatko. Za njih savjet.

Kod pripreme zemljišta za podizanje zasada maline najčešći način je:

  • oranje cijele površine, uz prethodno đubrenje stajnjakom takođe cijele površine,
  • oranje pa zatim đubrenjem u redne trake stajnjakom, sredinom koje se maline sade,
  • redukovana obrada zemljišta, oranjem redne trake u širini od oko 1,5 metara, zatim neorana traka širine 1-1,5 metara i tako naizmjenično.

Pročitajte: Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

Priprema zemljišta za sadnju malina

Traka koja se ore, stajnjakom i mineralnim đubrivom se đubri samo uzorana površina. Neorana, zaledinjena traka čini međured koji omogućava lagan prolaz tokom suvog i kišnog vremena. Na taj način se pojeftinjuje priprema zemljišta za podizanje zasada, omogućava se lagan prohod međuredno, smanjuje se prljanje ranika, mehanizacije i ambalaže pri berbi plodova.

Zaledinjeni međured se održava redovnim košenjem trave, u porastu 10-15 cm, dok se u rednoj traci zemljište đubri, obrađuje i štiti od korova.

Joković Petar, dipl. ing.

Pročitajte: Čaj od lista maline pomaže kod mnogih tegoba

Način sadnje maline

Maline treba saditi u plodno dobro pripremljeno (sitno i poravnato) i umjereno vlažno zemljište, po oblačnom i tihom vremenu. Izdanke maline pripremljene za sadnju treba rasporedjivati na parceli neposredno prije sadnje, jer se stajanjem na otvorenom žile brzo isušuju. Maline se sade u brazde ili jame duboke 20 do 25 cm pored mjesta obilježenih masnom bojom na zategnutoj žici. Polomljene i oštećene žile na sadnicama se odstranjuju rezidbom prije sadnje, a zatim korijen potapa u kašastu smješu svježe govedje balege, zemlje i vode. Izdanke maline treba posaditi 2 do 3 cm dublje nego što su bili u matičnjaku.

Redovi sa posadjenim malinama treba da budu pravi, paralelni i dovoljno udaljeni jedan od drugog da bi mehanizovana obrada u malinjaku mogla normalno da se obavlja. Pri sadnji se žile maline pokriju sitnom i umjereno vlažnom zemljom, pažljivo nagazi zemlja oko posadjene sadnice, odozgo baci manja količina dobro pregorelog stajskog dubriva, pa tanak sloj sitne zemlje i posadjeni izdanak zalije.

Pročitajte: Đubrenje zasada maline prije sadnje i u rodu

Radnik u toku sedmočasovnog radnog dana može da posadi 400 do 500 izdanaka maline. Duž redova treba poslije završene sadnje rasturiti manju količinu kompleksnog mineralnog djubriva (NPK 8 : 16 : 24), vodeći pri tome računa da djubrivo ne dodje u neposredan dodir sa korijenom maline.

Zemljište oko posadjenih izdanaka treba plitko obraditi (prašenje). Pripremi i sadnji izdanaka maline treba posvetiti punu pažnju da bi prijem sadnica bio što bolji. Prijem sadnica maline dobar je po pravilu ako je proljeće kišovito, a zalivanje je neophodno ako tada vlada suša.

Mr Nebojša Mladenović, Dipl. ing. poljoprivrede – smjer voćarstvo i vinogradarstvo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI