Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaMiris pečene paprike vjesnik jeseni /FOTO + RECEPT ZA AJVAR/

Miris pečene paprike vjesnik jeseni /FOTO + RECEPT ZA AJVAR/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada septembar zamiriše na pečene paprike, osjećamo kao da mirišemo najljepši parfem svugdje oko sebe. Mirišu hodnici zgrada, mirišu pijace, mirišu parkovi… Jednostavno predivno i nezaboravno!

Pečene paprike su nezaobilaze u pripremanju zimnice bilo da se ostavljaju u kese i zamrzivač pa kasnije koriste za salte i razna jela bilo da se od njih pravi ajavar.

Tradicija pečenja paprika i kuvanja ajvara polako izumire, naročito po gradovima. Sada ima savršenih kupovnih ajvara i flaširanih pečenih paprika. Čak i bez konzervanasa i spremljenih u domaćoj radinosti. To je sve sjajno, ali kako ćemo bez mirisa, ako svi budu kupovali gotovo?

Miris ajvara koje kuvamo sa našim komšilukom u jesen to je miris spokoja. Neko brine o tebi, i voli te. Kuva zimnicu da te nahrani i obraduje te zimi. I divno miriše.

Savršeni ajvar

Koji god ajvar da uzmete sa polica prodavnica, ma, nijedan ne može ni da priđe onom ukusu i mirisu koji svi dobro znamo i pamtimo iz djetinjstva. Miris pečenih paprika kod mladih kojisu zatrpani obavezama  probudi uspomene kada je spremanje ajvara bilo porodična (nezaobilazna) tradicija, kada se pažljivo birala paprika na pijaci. Komad po komad, nikako na džače, jer taj pusti seljak, voli da podvali, pa u sredinu ubaci neku trulu, kvrgavu ili tešku za pečenje.  Onda se potpali „Smederevac“, ili napravi improvizovana plotna, za kojom se satima peku te crvene, sjajne, divne paprike.  

Paprika mora da bude mesnata, ravna da se lakše peče, ne sme da bude suviše vlažna ni meka još dok je sveža u ajvar ne ide zelena paprika, već samo čista crvena paprika rečenica je koju iskusne domaćice stalno ponavljaju. Pravi ajvar se pravi samo od paprika. Znači pravi ajvar se pravi od mesastih paprika, ulja, soli, srćeta i malo sećera. Idealne mjere su:

  • 5 kg paprika
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 1 kašika sećera 
  • Prilagodite sastojke prema količini paprika.

A onda se okupljaju sve vrijedne ruke porodice i kreće ljuštenje koje traje satima, možda i najteži dio posla. Kada se ovaj najprljaviji dio posla završi, fino očišćena ispečena i samljevena paprika počinje da se prži.

Iskusne domaćice imaju posebnu šerpu za ajvar  kreće se u prženje ajvara u ulju, na jakoj vatri, uz stalno mješanje i mješanje i mješanje. I tako jedno dva, tri sata.  Pred sam kraj, kada drvenom varjačom prođete kroz ajvar, a on se lagano vraća na mjesto, dovoljno dugo da vidite trag varjače po dnu šerpe, pred sam kraj dodaje se, so, šećer i sirće. A da se cijela stvar malo zaljuti tu su i ljute papricice. Posebnu notu ajvaru daje bijeli luk.

Napunjen vreo ajvar u vrelim teglama sa dobro zategnutim poklopcem okrene se naopako i zadrži što duže na toplom. Možete ih ušuškati u ćebe i ostaviti preko noći dok se skroz ohladi. Tako su naši stari osmislili proces pasterizacije, produženja roka trajanja toplotom koji čuva ajvar.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI