Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTri načina za razmnožavanje RUZMARINA

Tri načina za razmnožavanje RUZMARINA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruzmarin se može razmnožavati na tri načina:

  1. sjemenom
  2. reznicama i
  3. položenicama.

Razmnožavanje ruzmarina iz sjemena

Ove godine sam kupila sjeme ruzmarina i posijala. Sada zalijevam zasijane saksijice i čekam da ružmarin nikne.

Sjetvu je najbolje obaviti u periodu od početka marta do juna. Za sjetvu je potrebno obezbjediti supstrat koji je dobrih karakteristika: rahle strukture, dobrih vodno-vazdušnih osobina. Sjeme je sitno i treba ga plitko posijati. Nicanje sjemena ruzmarina je dugotrajan proces i moramo čekati mjesec dana (čak i 2 mjeseca) dok ne počne nicanje mladih biljaka.

Klijanje ćemo ubrzati ako sjeme potopimo u toplu vodu tokom 5 do 6h prije nicanja.

Drugi način je naklijavanje sjemena koje se izvodi kao i naklijavanje povrća i cvijeća. U navlažen papir ili krpu staviti sjeme i sve spremiti u plastičnu kutijicu ili kesu kako ne bi došlo do isušivanja.

Razmnožavanje ruzmarina položenicama

Ruzmarin se može razmnožiti i na taj način što se grančica položi u zemljište i zagrne bez odvajanja od matične biljke. Prije polaganja ukloniti listove sa dijela grančice koji će biti položen u zemljište, a ostaviti listove u vršnom dijelu koji će nastaviti rast i koje se ne polaže u zemljište i ne zagrće. Grančicu učvrstiti da se ne diže iz zemlje. Nastaviti sa uobičajenom njegom ruzmarina (zalijevati  zagrnutu grančicu). Na položenoj grančici će se razviti korijenje i kasnije se ukorijenjena grančica rezom odvoji od matične biljke i posadi na novo mjesto.

Razmnožavanje ruzmarina reznicama

Razmnožavanje ruzmarina reznicama je najlakši i najpopularniji način razmnožavanja ruzmarina.  Dovoljno je odsjeći grančice ruzmarina. Bolje je koristiti mlađe grančice koje nisu potpuno odrvenile. Mlade grančice se lakše i brže ukorjenjuju. Najbolje je uzeti jednogodišnje grančice. Kod starih grančica proces formiranja korijenja je usporen i traje duže.

Dužina grančice teba da je 8 do 10cm. Laganim pokretima ukolinite listove sa donje 1/3 grančice. Dio sa koga ste uklonili listove potopite u neki biostimulator npr. rastvor meda. To će potaknuti formiranje korjenčića. Pripremljenju grančicu stavite u čašu sa vodom koja se nalazi na sunčanom mjestu. Vodu u kojoj se grančica nalazi mijenjati svakih 4 do 5 dana. Nakon što formira dovoljno razvijen korijen grančica se može posaditi u pripremljenu saksiju. Temperatura potrebna za ukorjenjavanje je 18ºC.

Drugi način je da se grančica posadi u smjesu zemlje i pijeska. Dubina na kojoj grančica treba da je u smjesi zemlje i pijeska je 3 do 4cm. Posađene grančice prekriti plastičnom flašom ili staklenom teglom da bi se simulirali uslovi plastenika.

Na sličan način može da se razmnožava i lavanda.

Izvor: lanaranka.blogspot.com

PROČITAJTE:

Aronija – Tri načina njenog razmnožavanja

Savjeti za razmnožavanje sobnih biljaka!

Savjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI