Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

Savjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rod Hibiskus uključuje mnoge sorte drveća, grmlja i čak trava. Kultura je najpoznatija po brojnim sortama takozvane “kineske ruže”, višegodišnjeg grmlja koji se izvrsno osjeća u vrtovima na jugu, kao i u zatvorenim i stakleničkim uvjetima. Sirijske vrste su rjeđe, ali i vrlo lijepe. Travnati hibiskus nalazimo u vrtovima, kako godišnje, tako i višegodišnje.

Biljka je porijeklom iz jugoistočne Azije i danas je rasprostranjena širom svijeta. Kod kuće brzo raste, ne zahtijeva kompliciranu njegu, kao što se uzgaja hibiskus – to je dobro poznato. Kako ostare, grm formira bujnu krošnju. Zimzelena sobna biljka naraste do 1,2 m visine. Uz pravilnu njegu, cvjeta ogromnim cvjetovima promjera do 12 cm. Nijanse cvjetanja, koje se nastavljaju od ranog proljeća do kasne jeseni, su sve vrste, a lišće je uvijek zasićene zelene (ponekad raznolike) boje, šiljastog oblika.

METODE UZGOJA HIBISKUSA

Imajući biljku odraslih kod kuće, može se razmnožavati po želji na 3 načina:

  • po sjemenkama;
  • reznice;
  • podjela rizoma.

Prva opcija je najduža. Trebat ćete nabaviti sjeme, a zatim ih posaditi i pažljivo paziti na mlade sadnice pružajući im stakleničke uvjete. Međutim, za dobivanje biljaka s cvjetovima rijetkih nijansi koristi se ova metoda. Ako u kući postoji nekoliko sorti kineskih ruža, a vlasnik zna kako korijeniti hibiskus, onda vas ništa ne sprečava da isprobate snagu u uzgoju nove sorte.

Važno!Kod uzgoja hibiskusa iz sjemenki često rastu grmovi potpuno novih nijansi, a ne ponavlja boju matičnih biljaka.

Reznice

Reznice su najlakši način da dobijete potpuno identičan grm velikog cvijeta. Treba napomenuti da su mladi polu-lignificirani izbojci izvrstan sadni materijal koji vam omogućuje da posadite grm matičnjaka u onoliko posuda koliko vam je potrebno. On se voljno ukorijeni i brzo počne rasti. Ovako se hibiskus razmnožava na prodaju, jer je na kraju moguće dobiti jake sadnice prilagođene za prijevoz i promjenu krajolika. Čitava tajna je kako izvaditi izboj iz hibiskusa i korijeniti ga.

Korijen se može podijeliti samo u odraslom, dobro odraslom grmu. Učinite to 3-4 godine nakon sadnje. U tom se slučaju od jednog hibiskusa dobije 3-4 delenkije koje se može odmah posaditi. Najbolje vrijeme za ovaj postupak je rano proljeće, kad cvjetanje tek prijeti da se nastavi.

KAKO RAZMNOŽAVATI REZNICE HIBISKUSA

Tretiranje izbora sadnog materijala je vrlo odgovorno. Stvar je u tome što stablo hibiskusa jako vole brojne štetočine. Uvijek postoji rizik, zajedno s novom sadnicom, u nekoliko tjedana dovesti doma neželjene goste koji mogu uništiti kućicu u stakleniku. Vrijedno je kupiti sadni materijal samo u specijaliziranim prodavnicama, gdje je cvijeće nužno tretirano profesionalnim insekticidnim sredstvima.

Stanje sadnice također se mora sagledati vrlo pažljivo. Savršeno zdrav grm sigurno će imati sočno, svijetlo i sjajno lišće. Na lišću i stabljici ne bi trebalo biti tamnih mrlja, jer one uvijek ukazuju na prisutnost određene gljivične bolesti. Nositi takav grm kući jednostavno je opasno. Žutilo rubova lišća, suhe mrlje, ljepljivost – sve su to neprirodni znakovi, stoga takve sadnice loše kvalitete treba odmah odbaciti. Najbolja opcija je kupiti hibiskus već s cvijetom. To će osigurati hladovinu i ukrasne kvalitete grma. Pustite da se cvijeće vrlo brzo osipa, ali njihova ljepota plaća sve.

HIBISKUS: RAZMNOŽAVANJE REZNICAMA U VODI

Svaki obožavatelj kineske ruže zna korijeniti hibiskus iz stabljike. Tijekom 3 ljetna mjeseca prirodni priraštaj grana hibiskusa iznosi 20 cm. Da bi se formirala ispravna lijepa krošnja, potrebno je sve izrasle izdanke skratiti za trećinu duljine. U procesu takvog oblikovanja obrezivanja formira se mnogo reznica koje su izvrsno pogodne za ukorjenjivanje.

Korak po korak šema ukorjenjivanja reznica u vodi je sljedeća:

  • Za uzgoj su prikladni samo zreli izdanci, u kojima su se formirali pupoljci i kora je ojačala. Optimalna dužina korijena grana je 8-12 cm. Sve pupoljke, kao i donje lišće, moraju se ukloniti s njih. Preostali listovi su prepolovljeni škarama. Ova tehnika smanjuje isparavanje vlage i povećava šanse za uzgoj nove biljke.
  • Pripremljeni sadni materijal stavlja se u spremnik s vodom. U vodu dodajte 7 kapi epina po čaši kako biste ubrzali rast korijena. Da bi se stvorila optimalna vlaga, stabljika se zajedno s posudom stavlja pod kap ili prekriva plastičnom vrećicom. Ako uvjeti odgovaraju potrebnim, korijeni rizoma bit će primjetni nakon 7 dana. Prije sadnje namočite stabljiku 1 mjesec, tako da se formira jak grud korijena.

Razmnožavanje hibiskusa reznicama

  • Za presađivanje u tlo trebate pripremiti smjesu tla. Prikladno obično vrtno tlo s neutralnom kiselinsko-baznom reakcijom. Da biste poboljšali prozračivanje, u njega se dodaje mala količina čistog riječnog pijeska. Ako je cilj pripremiti idealno tlo, tada bi njegov sastav trebao biti sljedeći: 2 dijela listova i stabla zemlje s humusom plus 1 dio pijeska. Sloj ekspandirane gline položen je na dno slijetanja za odvodnju ili drugog pogodnog materijala – slomljene opeke, šljunka, sjeckane keramike itd.
  • Optimalni kapacitet slijetanja za reznice koje su tek započele s korijenjem je keramički lonac s promjerom do 9 cm. Vrlo je važno prilikom sadnje nježno izravnati korijenje bez pucanja.
  • U sljedeća 2 mjeseca lonac treba biti na toplom i dobro osvijetljenom mjestu. Donja temperaturna granica je 10 ° C, a gornja 30 ° C, na sjecištu koje grm odbacuje lišće. Ako nema dovoljno svjetla, učinak će biti isti.
  • Tjedan dana nakon sadnje, vrh izbojka potrebno je zatipati. To će omogućiti grmu da odmah usmjeri svoje snage na stvaranje bočnih izdanaka. Ako se to zanemari, pucanj će se početi protezati prema gore, a lijepi grm neće uspjeti.
  • Sljedeće godine u travnjačkoj regiji trebali bi se pojaviti prvi pupoljci na mladom grmu. Ne biste ih trebali brisati, slobodno možete uživati u dugo očekivanom cvjetanju.

Važno!  Ako je sorta hibiskusa ne dvostruka, tada se njeni prvi pupoljci mogu vidjeti već sredinom mart. Pojavljuju se u osovinama najnižeg reda lišća.

Izvor: cillianmurphy.ru

PROČITAJTE:

NEMA VIŠE ČUPANJA: Zauvijek uklonite neželjenu travu iz bašte, a da cvijeće ostane netaknuto!

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega

Kako uticati na cvjetanje ORHIDEJA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI