Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTrgovci na banjalučkoj pijaci: Posao opao, ali ne treba kukati

Trgovci na banjalučkoj pijaci: Posao opao, ali ne treba kukati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Ponuda i kvalitet su neupitni, a kupaca je sve manje, mišljenja su trgovci na banjalučkoj pijaci.

U šetnji između štandova, razgledajući prepune tezge, shvatili smo da je domaća proivodnja zamijenjena velikim uvozom voća i povrća iz Turske, Sjeverne Makedonije i Grčke.

Banjalučanin, koji je više od deset godina u penziji, i koji prodaje mandarine i jabuke, za prodaju voća na tržnici odlučio se, kako kaže, zbog slobodnog vremena kojeg ima, ali i zbog male penzije.

“Fabrike iz rata su uništene, ali su se i iza onog rata obnovile, dok iza ovog zadnjeg ništa. Nikakve proizvodnje nemamo, sve uvozimo”, kaže ovaj prodavač mandarina.

Prodavača Radovana smo zatekli sa brojanicom u rukama, kaže da je posao u opadanju, ali da se raditi mora.

“Oženio sam se u tridesetoj, sami smo nas dvoje, ali nije lako. Nemam još pravo na penziju iako sam bolestan i nisam više sposoban raditi. Danas su, čini mi se, nezadovoljniji oni koji više imaju”, rekao je Radovan.

Trgovci naglašavaju da su utorak i nedjelja glavni pazarni dani, ali da to nekada zavisi i od drugih razloga i sezone kada cirkuliše više ljudi. Žale se da je kupovna moć oslabila pa nema kupaca kao nekad ranije.

Trgovac Mihajlo, koji dolazi redovno na pijacu, bude već u tri ujutro na svom prodajnom mjestu.

“Znate kako, prodaja zavisi od dana. Obično je pijaca puna nedjeljom, ali ima dana kada naiđe više ljudi. Ne treba ipak biti proklet i stalno kukati. Što se tiče našeg radnog vremena, radimo dvokratno. Ja dođem već u tri ujutro pa ranije odem. Neki dođu kasnije i tu su do popodne”, rekao je Mihajlo.

Jovanka tvrdi da joj prodaja skroz loše ide, iako su paprike na njenom štandu već od 1,50 KM.

“Danas više niko nema vremena ni za šta, teško i za dolazak na pijacu”, rekla je ona.

Izvor: Nezavisne.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI