Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoMinistarstvo definisalo pravila interventnog otkupa junadi u RS

Ministarstvo definisalo pravila interventnog otkupa junadi u RS

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Ukupno 17 otkupljivača iz Republike Srpske otkupiće 7.902 grla žive junadi, po minimalnoj cijeni od 3,90 KM po kilogramu, dok će Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS za podsticaje za tu namjenu izdvojiti 30 feninga po kilogramu za izvezena živa grla i 70 feninga po kilogramu za grla otkupljena za klanje i preradu, stoji na zvaničnoj stranici resornog ministarstva.

“Ministarstvo će izdvojiti i dodatnih 10 feninga po kilogramu mesa zadnje četvrtine trupa koje se zamrzava”, kazali su u Ministarstvu te dodali da količine otkupljene junadi za koju otkupljivači mogu ostvariti pravo na podsticajna sredstva ne mogu biti veće od otkupnih kvota utvrđenih na osnovu prijave na poziv za izražavanje interesa za interventni otkup.

Prema spisku otkupljivača koji je objavilo Ministarstvo, 4.107 grla junadi biće otkupljeno za izvoz, dok će 3.795 biti otkupljeno za klanje i preradu za domaće tržište.

Sudeći prema ovim podacima, najveću kvotu junadi za otkup ima “Prime” DOO Brezičani, kod Prijedora, i to 1.320 grla, dok najveću kvotu junadi za klanje i preradu, i to po 1.500 grla, ima “ZP Komerc” Vršani, kao i preduzeće “Tulumović” Laktaši.

“Ministarstvo će revidirati iznose kvota u skladu sa dinamikom otkupa te kontrolom na terenu”, istakli su u Ministarstvu.

Kako su dodali, pravo na podsticajna sredstva imaju otkupljivači junadi sa sjedištem u RS, koji su se prijavili na poziv za izražavanje interesa za interventni otkup tržišnih viškova junadi i koji su izvršili interventni otkup junadi minimalne mase 550 kilograma od domaćih uzgajivača po minimalnoj cijeni od 3,90 KM po kilogramu žive mjere, u periodu od 20. oktobra 2019. godine do 31. januara 2020. godine.

Napomenuli su da su u “Službenom glasniku RS” objavljene izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, kojima se definišu prava na podsticajna sredstva za interventni otkup utovljene junadi.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je ovaj interventni otkup samo trenutno gašenje požara te da će se od svega najviše koristiti imati otkupljivači.

“Prema mojim saznanjima sa terena, otkupljivači ne nude veću cijenu od 3,90 KM po kilogramu, što je nedovoljno za ionako veliki trošak proizvodnje, jer su bikovi prerasli, tako da je jedina korist koju će imati poljoprivredni proizvođači ta što neće tonuti u dublji minus”, naveo je Marinković.

Istakao je da je produženi tov bikova proizvođače gurnuo u dubiozu, tako da, kako kaže, interventni otkup njima ne donosi nikakvu dobit, nego samo sprečava dalju propast.

“Nažalost, opet po mojim saznanjima, najveću korist i najveće količine na otkup su dobili oni koji su najmanje kupovali na domaćem tržištu, a najviše uvozili, ali, eto, to je naša realnost”, naglasio je Marinković.

Na stranici Ministarstva je takođe objavljen i spisak korisnika koji se nalaze u evidenciji Agenciji za agrarna plaćanja, a koji su izvršili prijavu tova junadi. Prema ovom spisku, u RS kod ovih uzgajivača nalazi se ukupno 13.578 grla junadi u tovu.

Ovaj spisak sačinjen je po opštinama u RS u kojima je prijavljen uzgoj tovne junadi, a najveći broj je registrovan u Bijeljini, u kojoj se tovi skoro polovina od pomenutog ukupnog broja, odnosno 6.707 junadi.

Podsjećanja radi, Vlada RS, odnosno resorno ministarstvo nedavno je najavilo da će subvencionisati interventni otkup junadi u RS i tako pomoći proizvođačima da prodaju tržišni višak junadi.

Izvor: Nezavisne.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI