Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRunić: Zaštiti proizvode od drvarske drenjine

Runić: Zaštiti proizvode od drvarske drenjine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

DRVAR – Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je da je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske finansira zaštitu geografskog porijekla drvarske drenjine kod Agencije za bezbjednost hrane BiH.

“Davno je trebalo brendirati proizvodi od drvarske drenjine. Za početak mi ćemo raditi brendiranje slatkih proizvoda, našeg imbera – sirupa od drenjine i tradicionalno pripremljenog mućenog pekmeza od drenjine”, istakla je Runićeva.

Ona je podsjetila da je Drvar prepoznatljiv po proizvodima od drenjine.

“Za naše proizvođače i prerađivače drenjine je brendiranje od izuzetnog značaja zato što bismo tako zaštitili svoje proizvode, odnosno spriječili bismo pojavljivanje tih proizvoda na drugim tržištima jer su se pod imenom ‘drvarske drenjine’ pojavili proizvodi koji nisu sa geografskog područja opštine Drvar”, naglasila je Runićeva.

Prema njenim riječima, predstavnici opštine Drvar već su u Banjaluci održali sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, na kojem je dogovoreno da Ministarstvo finansira zaštitu geografskog porijekla drenjine.

Runićeva je napomenula da je sastanak održan na inicijativu ministra Pašalića koji je bio gost na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani drvarske drenjine”.

Ona je najavila da će opština Drvar u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održati sastanak o temi geografske zaštite porijekla drenjine sa prerađivačima drenjine sa područja opštine Drvar u srijedu, 27. novembra, u 11.00 časova, u prostorijama opštine.

“Na sastanku ćemo odrediti koje će udruženje biti nosilac aktivnosti. Dobićemo savjete kako dalje da radimo i dogovoriti korake kako da brendiramo naše proizvode od drvarske drenjine”, dodala je Runićeva.

Ona je zahvalila ministru Pašaliću za njegovo zalaganje, te dodala da će brendiranje proizvoda poboljšati fiinansijsku situaciju porodica koje se bave prerađivanjem drenjina i dobiće podstrek da ostanu u Drvaru i svojim radom stvore uslove za normalan život.

Izvor: Nezavisne.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI