Trebinje u znaku domaćih proizvoda – Vino i med u gradskom parku

Tradicionalni “Sajam vina i meda” koji se svake godine organizuje povodom krsne slave grada Trebinja – Svetog Preobraženja Gospodnjeg okupio je 25 izlagača iz Republike Srpske i Crne Gore. U hladu gradskog parka, tokom dva dana, brojni gosti mogli su da uživaju u prepoznatljivim hercegovačkim proizvodima.

Tradicionalni “Sajam vina i meda” koji se svake godine organizuje povodom krsne slave grada Trebinja – Svetog Preobraženja Gospodnjeg okupio je 25 izlagača iz Republike Srpske i Crne Gore. U hladu gradskog parka, tokom dva dana, brojni gosti mogli su da uživaju u prepoznatljivim hercegovačkim proizvodima. Iako je ova godina za trebinjske pčelare bila prilično loša, to se nije dalo primijetiti na brojnim štandovima. Premda je med prva asocijacija na bavljenje pčelarstvom, više nego bogat i raznolik spektar pčelinjih proizvoda ukazuje da vrijedni domaćini, koji ne žale truda, od pčela imaju mnogo više.

Što se tiče pčelinjih proizvoda najviše ima meda, u njega mogu da se stave bademi, sjeme od koprive…Imamo i propolis kapi, medovaču rakiju, propolisnu rakiju, imamo vosak, svijeće… Tu su i medenjaci koji se prave po starinskom receptu… Može dosta toga da se proizvede na gazdinstvu“, kaže Nada Kovačević.

A Kovačevići zaista proizvedu. Njihov pčelinjak broji 150 košnica. Iako nisu zadovoljni ovom godinom, ne žale se, jer je prošla bila dobra.

ˮKad jedna zamedi, kažu, može za tri sljedeće da potkrpi troškove“, dodaje.

Medovača i medovina – rakija i vino od meda

Na štandu pčelinjaka Čičković osim meda od kadulje i vrijeska, takođe je još mnogo toga. Između ostalog i pića koja se prave od meda – medovina i medovača.

Medovača i medovina nisu isto, kako mnogi misle. Riječ je o različitim proizvodima. Medovača je, u suštini, rakija koja se pravi kod nas sa lozom, dok je medovina vino od meda i u njega ide tek izvađeni med, kada se okviri vrcaju i skine površinski dio saća onda se to pomiješa sa vodom i vri 40 dana. Važno je, naravno, držati se i pravog omjera“, priča nam Anđela Čičković. Prema njenim riječima, svaki proizvod nađe kupca, med možda najprije, propolis kapi takođe.

Osim po medu, Hercegovina je prepoznatljiva i po vinima. Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 12 vinarija koje su članovi Udruženja vinara i vinogradara “Vinos”.

Podrška za domaće proizvođače

Otvarajući sajam gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je potrebno više raditi na reklamiranju hercegovačkih proizvoda koji su kvalitetni i prepoznatljivi.

Mi imamo prepoznatljiva pića, i hranu koja je itekako kvalitetna i dobra. To treba da prezentujemo u narednom periodu. To je naš cilj. Ovaj sajam treba da bude poruka svima nama da podržimo ove ljude koji su prije svega hrabri jer su uložili u svoj biznis i rizikuju. Mi kao grad možemo, i pokušavamo, da ih podržimo, kako smo to radili u prethodnom, nadam se da ćemo i u narednom periodu“, istakao je Ćurić.

Organizator “Sajma vina i meda” je trebinjski Agrarni fond.

“Naše je bolje”

Da Trebinje bude u potpunosti u znaku domaćih proizvoda pobrinuli su se iz Privredne komore RS i Područne privredne komore Trebinje. Ispred prostorija Turističke organizacije Grada Trebinja organizovana je promocija domaćih proizvoda, u okviru projekta “Naše je bolje”. Zahvaljujući petnaestak domaćih proizvođača od Кozarske Dubice do Trebinja, Trebinjci i turisti, kojih je tokom avgusta prepun grad, uvjerili su se u kvalitet domaćih mliječnih proizvoda, meda, čajeva, slatkiša, krema na bazi bilja, sokova…

Izvor: Agroklub.ba

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas