Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoLjetna rezidba - Bolji prinos voća

Ljetna rezidba – Bolji prinos voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zelenom rezidbom dopunjuje se zimska rezidba i nastoji se uravnotežiti rodnost i bujnost voćki. Njom se odstranjuju suvišne mladice sredine krošnje kako bi ona bila što više ovjetljena. Tako se postiže bolja osvijetljenost krošnje i obojenost plodova.

Zelena rezidba

Rezidbom na zeleno postiže se i bolja obojenost plodova, što se posebno odnosi na sorte jabuka sa crvenom pokožicom, a ujedno omogućava se i bolja i lakša zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Iz tih razloga zelena rezidba se najviše preporučuje kod bujnih sorti koje su kalemljene na bujnim podlogama kao što su: Gloster, Greni Smit, Jonagold i druge. Yelenom rezidbom ne bi trebalo uklanjati više od 30 odsto zelene mase po stablu, jer u suprotnom može doći do poremećaja fotosinteze, a samim tim i slabe ishranjenosti plodova, kao i do pojave sunčanih ožegotina na plodovima.

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka, najviše se primjenjuje – povijanje, savijanje, pinciranje, potpuno uklanjanje, djelimična defloracija. Zelena rezidba se obavlja u toku ljetnjih meseci (juni, juli), obično savijanjem izbojaka iz tekuće vegetacije (posebno bujnih i suvišnih izbojaka).

Razvođenje ljetorasta

Povijanje ili razvođenje ljetorasta je izuzetno značajna mjera u formiranju uzgojnog oblika, a sprovodi se od godine sadnje do formiranja željenog uzgojnog oblika (3-4 godine). Tako se uvećava ugao kod svih ljetorasta koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla. Ova mjera sprovodi se raznim pomagalima tipa čačkalica, zašiljenih komada žice, komadi stiropora ili čak štipaljke. Obavlja se uglavnom početkom jula. Ugao grananja treba uvećati do položaja 60-70 stepeni u odnosu na osu debla. Ovakav način razvođenja ljetorasta ima za cilj bolje formiranje ljetnjih pupoljaka i smanjenje, eliminisanje očenjivanja grana u kasnijim godinama razvoja i pune rodnosti.

Kada se ova mjera propusti u prvoj, eventualno drugoj godini, sa velikim naporom se može korigovati kasnije, jer grane postaju bujnije, teže se savijaju i već tada se lome i očenjuju. Povijanje i razvođenje grana posebno treba obaviti u zasadima šljiva, gdje se teži slobodnijem formiranju uzgojnog oblika sa dužim skeletnim granama.

Šljiva sorte čačanska rodna, zbog velikog broja plodova, sklona je očenjivanju (lomljenju) grana, pa je obavezna ljetnja rezidba, da bi sve ramene grane zauzele dobar ravnotežni položaj.

Najčešće se zelenoj rezidbi podvrgava jabuka, kruška, breskva, šljiva, dunja, naročito u gustim zasadima. Mladi zasadi breskve su dosta bujni, sa više ljetorasta koji smetaju jedan drugo.

PROČITAJTE:

Priprema zemljišta za uspiješnu sadnju lješnika

Rogač ŠLJIVE – Bolest od koje se deformišu PLODOVI

Kada je pravi momenat za branje višnje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI