Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTreba li rezati krtolu krompira prilikom sadnje?

Treba li rezati krtolu krompira prilikom sadnje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilna rezidba krtola krompira obavlja se desetak dana prije same sadnje.

Već naklijala krtola reže se po dužini tako da približno jednak broj klica (okaca) ostane na svakoj polovini. Nakon svakog reza nož trebamo dezinfikovat 70% alkoholom ili pak potapanjem u 2% rastvor formalina.

Međutim, krupni naklijali gomolji se ponekad režu i poprečno s tim da se u tom slučaju odsijeca samo vršni dio koji i sadržava najveći broj klica.

Ukoliko u obzir uzmemo činjenicu kako sami postupak rezanja predstavlja veliku povredu krtola, a rezano mjesto idealan “ulaz” za prodor bakterija i gljivica koji u lošijim uslovima sadnje čak mogu prouzrokovati propadanje krtola.

Stoga, krompir treba što prije smjestiti u uslove koji će omogućiti stvaranje zaštitnog sloja upravo na tim prerezanim dijelovima krtola. Jer kada se stvori taj zaštitni sloj ili kalus, i samo sjeme će biti puno sigurnije, odnosno, spremnije za sadnju.

Inače, kako bi podstakli stvaranje kalusa, krompir treba što prije nakon rezidbe smjestiti u prostoriju gdje se temperature kreće od 14 do 16 stupnjeva C i relativna vlaga zraka od 80 do 90 %.

Sa stručne strane gledišta rezidba krtola se ne preporučuje jer uvijek postoji mogućnost od prenošenja virusnih oboljenja.

Zato je uporaba cijelih krtola svakako najbolja ali i najskuplja jer zahtijeva i veći utrošak sjemena po jedinici površine.

S druge strane, praksa je pokazala opravdanost rezidbe ali sprovedene uz poštivanje navedenih pravila počevši od momenta rezidbe pa sve do čuvanja tako pripremljenog sjemena do sadnje. Istina je i da se svježe izrezane krtole mogu odmah saditi ali samo u dovoljno zagrijano tlo. Ukoliko takve krtole posadimo u hladno i vlažno tlo dolazi do njihovog brzog propadanja što će se manifestirati praznim mjestima na parceli.

PROČITAJTE:

Aeroponski uzgoj krompira – Prinosi veći, a manje prskanja i bolesti!

Prednosti naklijavanja krompira

Rane sorte krompira – Upoznajte se sa njihovim karakteristikama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI