Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRane sorte krompira - Upoznajte se sa njihovim karakteristikama

Rane sorte krompira – Upoznajte se sa njihovim karakteristikama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve sorte krompira možemo podijeliti prema vremenu dozrijevanja na: rane (Vesna, Jerla, Sirtema, Ostara, Saskija, Primura i dr.), srednje rane (Bintje, Maja, Resi, Igor i dr.), srednje kasne (Cvetnik, Kardinal, Dezire, Dobrin i dr.), kasne (Eba, Marijke i dr.) U ovom tekstu opisaćemo karakteristike ranih sorti krompira.

Rane sorte krompira

Jerla

Pretežno se uzgaja u svrhu mladog krompira. To je holandska selekcija selekcionara Frijese Mija iz Leuvardena. U našim uslovima slabo podnosi sušu, pa je zato nepovoljna za sjemensku proizvodnju u krajevima sa redovnim izostankom padavima u VI i VII mjesecu.

U odgovarajućim uslovima proizvodnja ove sorte daje visoke prinose. Osjetljiva je na babičavost (pojava mladih gomoljčića umjesto klica), zbog čega pri lošim uslovima uskladištenja sjemena nakon sadnje može biti dosta neizniklih gomolja.

Otporna je na rak kromira. Više o ovoj bolesti pročitajte u članku: RAK KROMPIRA: Bolest koja može da uništi čitave usjeve.

Nije jako osjetljiva na plamenjaču lista i gomolja. Umjereno je osjetljiva na uvijenost lista i Y-virus. Malo je osjetljiva na A-virus. Nije osjetljiva na pojavu željezne pjegavosti, daje srednji broj krupnih i ujednačenih gomolja.

Pokožica gomolja je svijetložute boje, meso je takođe svijetložuto. Sadržaj skroba je mali, pa nije pogodna za industrijsku preradu. Srednje je osjetljiva na mehaničke povrede, pa je otud i srednje pogodna za vađenje kombajnima.

Sirtema

Porijeklom je iz Holandije, nastala je ukrštanjem tri sorte radom selekcionara J.C. Dursta iz Holandija. U prometu je od 1951.god. Otporna je na rak krompira, ali je jako osjetljiva na plamenjaču, posebno lista, a manje na gomoljima. Srednje je osjetljiva na virusne bolesti. Jedino je osjetljiva prema A-virusu.

Boja pokožice i mesa je svijetložuta, daje visok prinos gomolja sa relativno malim postotkom skroba. Dobra je za preradu u proizvode kao što su čips i pomfrit. Raširena je u toplim područjima. Uglavnom je namijenjena za ranu proizvodnju mladog krompira.

Ostara

Porijeklom je iz Holandije, a nastala je ukrštanjem Ari x Seintje radom selekcionara H. Oferjeinsa iz Holandje. Otporna je na rak, srednje je osjetljiva prema plamenjači na list, jako osjetljiva prem crnoj pjegavosti lista – Alternaria solani. Otporna  je prema A-virusu, srednje osjetljiva prema virusima uvijenosti, mozaiku i crtičavosti.

Boja pokožice i mesa je svijetložuta. Gomolji rano klijaju. Sadržaj skroba je mali, kvalitet za ishranu i preradu u pomfrit dosta je dobar.

Cvijet je bijele boje, gomolji ovalni. Daje visok prinos. Sorta je pogodna za proizvodnju mladog krompira, a u krajevima iznad 600m nadmorske visine takođe daje dobre prinose. Sorta je pogodna za mehaničko vađenje (kombajnima), pošto nije osjetljiva na povrede.

Vesna

Domaća sorta uzgojena u Sloveniji, radom selekcionara Viktora Repanšeka – Kmetijski institut Ljubljana.

Sorta je neotporna prema raku, prilično osjetljiva na plamenjaču na listu i gomolju. Vrlo malo je osjetljiva prema Y-virusu.

Gomolji su okruglog oblika, svijetložute pokožice, srednje dubokih okaca i svijetložutog mesa. Cvijet je crvenoljubičast, sorta stvara krupne gomolje. Pogodna je za ranu proizvodnju u priobalnim područjima. Prinos je dobar.

Dragačevka

Po opisu (S.Glišića)., Selekcionari: dr Dragoslav Petrović, dipl. ing. Aleksandar Smiljanić i Ljiljana Nešović – Zavod za selekciju i proizvodnju krompira u Guči. Sorta je priznata 1971. godine.

Dragačevka je dobre rodnosti i u poređenju sa sortom Saskia daje veći prinos. Nešto je osjetljivija prema virusuuvijenosti lišća, a manje prema drugim virusnim bolestima, običnoj krastavosti, plamenjči i suši. Odlikuje se većim sadržajem suve materije i skroba. Pogodna je za proizvodnju ranog krompira u kontinentalnom području. Proširena je u Srbiji.

Vokal

Selekcionar: Verenigde Kweekbedrijeven, Emmeloord (Holandija). U Holandiji se nalazi u prometu od 1974. godine, a u našem regionu od 1975.

Neotporna je prema raku, prilično osjetljiva na plamenjaču lišća i umjereno na krtolama. Relativno je malo osjetljiva prema virusu uvijenosti lišća, X-virusu i A-virusu, malo je osjetljiva prema Y-virusu. Prilično je osjetljiva prema običnoj krastavosti, a malo prema željeznoj pjegavosti.

Cvijet je bijele boje, krtole duguljaste, plitkih okaca i svijetložutog mesa. Sorta stvara prilično veliki broj relativno krupnih i ujednačenih krtola. Prinos je vrlo visok. Sadržaj skroba je nizak, krtole rano klijaju. Kvalitet za jelo je prilično dobar. Pogodna je za proizvodnju ranog krompira.

Autor: Milan Narančić

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Sve o ranoj proizvodnji krompira u plastenicima

Kada se obavlja SADNJA KROMPIRA U PLASTENICIMA

Vađenje, skladištenje i čuvanje krompira

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI