Nedjelja, 22 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoAeroponski uzgoj krompira - Prinosi veći, a manje prskanja i bolesti!

Aeroponski uzgoj krompira – Prinosi veći, a manje prskanja i bolesti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aeroponika je postupak uzgoja biljaka u zračnom okruženju bez tla ili drugih hranjivih podloga. Indijski istraživači odlučili su primijeniti ovu tehnologiju na popularno povrće.

Tlo i drugi hranjivi mediji kao što su kokosova vlakna više nisu potrebni za uzgoj krompira, tvrde stručnjaci iz Tehničkog centra za krompir u Shamgarheu, Karnal. Uz pomoć Centralnog instituta za krompir u Indiji, oni će do septembra pokrenuti projekt aeroponskog krompira. Budžet je već odobren.

„Stvorićemo tri jedinice za aeroponiku krompira: proizvodnju sjemena, sorte koje rano sazrijevaju i sorte otporne na klimu. Također smo potpisali Memorandum o razumijevanju s Međunarodnim centrom za krumpir (CIP), Peru, kako bismo pomogli u provedbi projekta i osigurali nove moderne otporne na vrućinu, visoke čvrste materije i rano sazrijevajući krompir “, rekao je dr. Satiender Yadav, zamjenik direktora Centra tehnologije krompira.

Dr P.K. Mehta, viši konsultant u Centru, rekao je: „Indija je drugi najveći proizvođač krompira na svijetu. Proizvodi oko 46,4 miliona tona krompira, što je treća najvažnija kultura hrane u zemlji nakon pirinča i pšenice. Trenutno potrošnja krompira po glavi stanovnika u zemlji iznosi oko 34 kg godišnje. Ubuduće će potražnja za krompirom vjerovatno porasti i zemlja će morati proizvesti 125 milijuna tona do 2050. godine kako bi zadovoljila ovu rastuću potražnju. ”

Međutim, sorte zrenja koje su trenutno dostupne poljoprivrednicima brzo se degeneriraju, a gomolji se slabo skladište zbog niskog sadržaja suhe tvari.

Ali novo aeroponsko sjeme će uzgajivačima krumpira pružiti sorte s visokim prinosom 30-50 mini gomolja po biljci, u poređenju sa 8 mini gomolja kada se uzgajaju u zemlji.

Što se tiče poljoprivredne tehnologije, biljke će se suspendirati na zraku u tamnoj komori staklenika, a njihovo će korijenje biti obogaćeno korisnim mikroorganizmima.

Opskrba hranjivim tvarima korijenima biće kroz mlaznicu pod pritiskom.

„Bez prisustva tla, nema pretnje od bolesti koje se prenose kroz tlo. Ova metoda će također pomoći da se uštedi oko 30-40 posto hranjivih i gnojiva u usporedbi s uobičajenom metodom. Koristeći tradicionalnu metodu, urod dobijamo tokom tri mjeseca, ali upotrebom ove tehnike usjev se može dodati na 180 dana “, kažu indijski naučnici.

Izvor: https://www.agroxxi.ru

PROČITAJTE:

Prednosti naklijavanja krompira

Zašto 50 odsto krompira završi u smeću

Rane sorte krompira – Upoznajte se sa njihovim karakteristikama

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...