Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTisa – Karakteristike i narodno vjerovanje

Tisa – Karakteristike i narodno vjerovanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tisa dobro podnosi i osvijetljene i zasjenčene prostore, a nije izbirljiva ni kada je riječ o zemljištu. Otporna je, vitalna i lako se prilagođava teškim gradskim uslovima

Karakteristike

Tisa (Taksus bakata) više podsjeća na gust grm nego na drvo. Njen oblik je široko zaobljen i zavisno od hortikulturnih formi može biti stubast, jajast, polegao i slično. Tisa je dvodoma vrsta, tamnozelene boje. Na ženskim primjercima javljaju se crvene bobice, u baštama dostiže visinu do 5 m, a u prirodi i do 20 m. Tisa dobro podnosi i osvijetljene i zasjenčene prostore, a nije izbirljiva ni kada je riječ o zemljištu. Otporna je, vitalna i lako se prilagođava teškim gradskim uslovima u kojima izbor četinara uvjek predstavlja problem. Pošto po prirodi nije drvo velikih dimenzija, tisa je pogodna i za male bašte.

Prednosti: sporo raste, odlično podnosi orezivanje. Sa orezivanjem možemo početi ranije kod mlađih i tanjih grana vodeći računa da ne narušimo osnovni oblik. Na ovaj način dobijamo kompaktnu biljku (sa zbijenim, neprozirnim četinama) koja podsjeća na skulpturu. Stubastu tisu (Taksus bakata fastigiata) nije potrebno orezivati.

Tisa je idelana za podizanje živih ograda, ne treba je saditi kao samostalnu biljku, već u grupi sa nižim zimzelenim rastinjem, niskim cvjetajućim šibljem, ružama, perenama. Ako sadite samo tisu, preporučuje se sadnja u grupi od 3 do 5 komada, zavisno od forme, sa svijetlijim listopadnim vrstama u pozadini. Tisa ima svega osam vrsta. Kod nas se u rasadnicima može pronaći više formi: Aurea – žbunastog oblika sa zlatnožutim mladim izbojcima; Fastigiata – valjkastog oblika paralelno uspravnih grana, visine 3-5m; Fastigiata Aurea – slična prethodnoj, ali sporijeg rasta, mlade četine imaju žutu ivicu.

Narodna vjerovanja

Narodno vjerovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa je u krajevima gdje je rasla, narod njeno drvo ušivao u odjeću ili nosio okačenu o vrat u obliku krstića. Od tisinog drveta pravile su se kašike, štapovi i ogrlice. Magična moć tise objašnjava se njenom dugovječnošću, jer može da živi i više od hiljadu godina.

Tisovo drvo je teško, tvrdo, čvrsto i elastično. Teško se cijepa, ali se površina veoma dobro obrađuje. Najčešće se koristi u umjetničkom stolarstvu, za strugarske i rezbarske radove, za stubove, izradu drvenih sudova i pribora za jelo. Nekada se njeno drvo upotrebljavalo u brodogradnji i za izradu slavina na buradima. Smatra se da su masovna sječa i upotreba tise, kao i narodna vjerovanja u njenu zaštitničku moć, gotovo doprineli njenom istrebljenju. Danas zakon strogo zabranjuje sječu tise.

Izvor: rasadikvasic.rs

PROČITAJTE:

Kako DRVO KAFE možemo uzgajati kod kuće?

Svileno drvo – Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

Pajasen ili kiselo drvo: Otrovni korov koji usporava rast drugih biljaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI