Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve činjenice o tikvicama će vas iznenaditi

Ove činjenice o tikvicama će vas iznenaditi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko želite da nabavite povrće, tikvice zapravo pripadaju voću, sa mnogo povoljnih uticaja na zdravlje, tikvice su idealan izbor!

Postoji mnogo načina pripreme i mogućnosti da u njima uživate, a uz to ćete organizmu podariti i nekoliko preko potrebnih vrsta vitamina i minerala.

Vrlo malo kalorija

Oko 250 grama sjeckane tikvice sadrži samo 19 kalorija, to je za čak 40 do 50% manje kalorija u odnosu na istu količinu brokolija. Upravo zbog niske kalorijske vrijednosti, u tikvicama možete uživati na najrazličitije načine – možete ih jesti pohovane, kuvane, pečene, sirove, u salati.

Voćka sa jestivim cvijetovima – Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehički voće, jer porijeklo vodi iz cvijeta, koji je takođe jestiv.

Odlična namirnica za srce

Tikvice sadrže veliku količinu kalijuma – 295 miligrama na 250 grama, odnosno 8% preporučene dnevne doze ovog minerala. Američko udruženje kardiologa smatra da kalijum može biti od velike pomoći kada je riječ o kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetne efekte soli u vašem telu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik od moždanog udara, kao i smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja.

Dijetalna vlakna u tikvicama pomažu u snižavanju nivoa holesterola u organizmu. Ova vlakna se miješaju sa kiselinama koje proizvodi jetra, zbog probavljanja masti, a zbog ovog miješanja, dolazi do njihovog slabijeg probavljanja. Samim tim, jetra mora da proizvodi više kiseline, za što joj je potreban holesterol, istovremeno snižavajući nivo holesterola u organizmu.

Pročitajte: Evo zašto ne bi trebalo da skidamo koru s tikvica

Takođe, tikvice su bogate vitaminom C, moćnim antioksidantom koji vaše ćelije podstiče na bolje funkcionisanje, snižavanje krvnog pritiska i štiti arterije od začepljenja. Samo 250 grama tikvica sadrži 20 miligrama vitamina C, odnosno oko 33% preporučene dnevne doze.

100 grama tikvica sadrži oko 10% preporučene dnevne doze magnezijuma, koji umanjuje šanse za infarkt i moždani udar. One sadrže i folnu kiselinu, vitamin koji “potčinjava” fatalni homocistein (ako se nalazi u povećanoj mjeri u krvi, može izazvati bolesti srca i trombozu).

Nije uvijek zelena

Postoji i žuta verzija tikvice! Istog je oblika i veličine kao zelena, ali je ukus malo slađi. Najveća tikvica na svijetu je bila dugačka više od 2,52 metra, a uzgojena je u Kanadi. Najteža tikvica uzgojena je u Velikoj Britaniji i bila teška skoro 30 kilograma.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI