Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOdržan prvi sastanak privrednika Srpske i Srbije u oblasti organske proizvodnje

Održan prvi sastanak privrednika Srpske i Srbije u oblasti organske proizvodnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, danas je u Bijeljini organizovalo prvi sastanak privrednika Srpske i Srbije iz oblasti organske proizvodnje. Cilj sastanka je povezivanje organskih proizvođača i prerađivača, kao i obezbjeđivanje plasmana robe sa oba tržišta.

„Povod ovog sastanka je bio da privrednike i proizvođače iz Srbije dovedemo i upoznamo sa preduzetništvom i proizvođačima u organskoj proizvodnji iz Republike Srpske. Na taj način, proizvođači iz RS bi u narednom periodu raširili svoje mogućnosti za prodaju proizvoda i na teritoriji Srbije. U organskoj proizvodnji, tržište je najbitnije i ovaj sastanak je trebao da pokaže mogućnosti tržišta RS i Srbije i mogućnost izvoza organskog proizvoda van granica naših država“, rekao je poslije sastanka Goran Bursać, pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

On je istakao da u posljednje dvije godine, proizvodnja organskih proizvoda raste u svim oblastima i da se broj proizvođača za godinu dana uduplao i sada u RS imamo blizu 50 sertifikovanih proizvođača. Što se tiče same organske proizvodnje, najviše se proizvode žitarice, voće, povrće, ljekovito bilje, a primjetna je i pojava organskih farmi.

„Ministarstvo dodatno stimuliše organsku proizvodnju. Ove godine u Pravilniku potpuno je odvojena organska proizvodnja i, uz redovne mjere, organski proizvođači imaju posebnu stavku od 600 KM po hektaru. Minimum uslova za sertfikat u organskoj proizvodnji je izbor sertifikacione kuće, nakon čega ulaze u period konverzije koji traje dvije godine i u kome je već moguće koristiti posticaje“, objasnio je Bursać.

Ispred Privredne komore Srbije, navode da je glavno pitanje u oblasti organske proizvodnje tržište i način plasiranja proizvoda na tržišta.

„Ne razlikuju se mnogo pitanja o organskoj proizvodnji bilo gdje da se nalazite. Proizvođačima je bitan način plasiranja proizvoda na tržište i razlog zašto da se opredijele za organsku proizvodnju.

Svi smo se složili da tržište treba da bude motivator i da se nalazi mimo naših granica. Potrebno je da stvorimo zajednički kvalitet koji će zadovoljiti i najzahtjevnije kupce u EU.

Bitno je napomenuti da izvoz u Srbiji posljednjih godina primjetno raste i da je obično u pitanju voće, ali mislim da ima prostora da i drugi proizvodi nađu svoje mjesto. Pomoć koju smo ponudili proizvođačima s ove strane Drine je transfer znanja, da vidimo kako možemo da pomognemo ljudima da lakše preskoče granice i putanju koju smo mi prošli.

Naravno, bilo bi dobro da uspijemo da organizujemo zajedničke nastupe na sajmovima da bismo pomogli prerađivačima iz Srbije da nađu dobre kooperante u Republici Srpskoj“, istakao je Veljko Jovanović, Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije rekli su da se oni već dugi niz godina bave razvojem organske proizvodnje u okviru kojih imaju mnogo mjera podrške proizvođačima kako bi se proizvodnja razvila i dostigla svoju konkurentnost. Iz godine u godinu svi pokazatelji im govore da rastu površine koje su uključene u organsku proizvodnju i da je potrebno zajedničkim snagama da se nađu tržišta kako u EU, tako i van njenih granica.

„Osnovni cilj današnjeg sastanka je bio uvezivanje i stvaranje saradnje između privrednih društava i organskih proizvođača iz Srbije i RS. Ovo je spoj dvije grupacije koja je formirana u jednu u Privrednoj komori RS i Privrednoj komori Srbije. Na sastanku je razgovarano o međusobnoj saradnji, nedostatku osnovnih sirovina koje nedostaju proizvođačima u Srbiji i obratno i nadam se da će proizvođači doći do zajedničkog jezika, zajedničke saradnje i otvaranja novih tržišta“, rekao je  Dragan Šepa, sekretar Udružena poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednog komori RS.

Proizvođači organskih proizvoda su se složili da su na sastanak došli da bi našli buduće kooperante i na taj način olakšali buduće plasiranje proizvoda. Pored toga, iskreni su u stavu da se ne isplati baviti se organskom proizvodnjom, ali da im je ideja s kojom su krenili dugoročna, s obzirom da profit ne dolazi odmah, već vremenom i napornim radom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI