Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoTajberi – liči na malinu, a ima ukus kupine

Tajberi – liči na malinu, a ima ukus kupine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tajberi pripada jagodičastim voćnim vrstama i predstavlja hibrid nastao ukrštanjem maline i kupine. Odlikuju ga veoma krupni plodovi čija je prosječna težina od 7-11 grama, dužina 3,5-5,0 i širina 2,0-2,5 cm. Boja ploda varira od tamno crvene do tamno ljubičaste. Po izgledu ploda podsjeća na malinu, dok je po ukusu sličan kupini.

Po jednom hektaru može dati od 20 do 25 tona ploda. Reč je voćnoj vrsti koja je interesantna za amaterske voćnjake i proizvodnju na okućnicama. Za uspješno gajenje preporučuje se uzgoj u špaliru kao kod kupine ili maline. Dobre rezultate postiže na osunčanim i ocjednim terenima, a da bi se održavao rod poželjno je unošenje stajnjaka svake druge ili treće godine.

Pročitajte: Novi trendovi u uzgoju malina

Tajberi dobro podnosi niske temperature i cvjeta kasno, tako da ne postoji opasnost od kasnih proljećnih mrazeva. Cvjetovi su bijeli i krupniji od plodova kupine. Samooplodna je voćna vrsta tako da nije potreban oprašivač, ali je u cvjetanju poželjno u zasad unijeti pčele radi boljeg zametanja, krupnijih i kvalitetnijih plodova.

Sadi se na rastojanju 2,0-2,5 m u redu i međurednim rastojanjem od 3,0 m. Stubove je potrebno postaviti na rastojanju od 5-7 metara u zavisnosti od kojeg su materijala (drveni, betonski ili metalni). Visina stubova iznad zemlje treba da je oko 2 metra. Za naslon je potrebno postaviti 3-4 reda pocinkovane žice, s tim da se prva žica postavlja na 0,6 m. od nivoa zemlje. Žica služi za pravilno vezivanje i optimalan raspored izdanaka na špaliru, kako bi bili optimalno osunčani i kako bi se lakše mogla obaviti berba plodova.

Rezidba u rodu i održavanje zasada je krajnje jednostavna i veoma je slična kao kod kupine. Izvodi se tako što se svi izdanci koji su donijeli rod nakon berbe oštrim makazama odsijeku do zemlje, iznesu iz zasada i spale. Mladi izdanci iz tekuće vegetacije se u proljeće razvode duž špalira i oni u narednoj godini donose rod.

Tajberi je otporan na bolesti i štetočine, tako da se može uzgajati bez upotrebe hemijskih sredstava. U zavisnosti od klimatskih prilika i nadmorske visine na kojoj se gaji, plodovi za berbu prispevaju početkom jula. Berba se obavlja u nekoliko navrata u zavisnosti od zrenja plodova i traje oko mjesec dana, a ukoliko su vremenski uslovi povoljni i duže.

Plod se koristi za proizvodnju u svježem stanju, zamrznut ili kao prerađevina. Od prerađevina najčešće se proizvodi sok, pekmez, slatko, a u poslednje vrijeme jako kvalitetno i cijenjeno vino. Pored hranljivih, dokazana su i ljekovita svojstva ove voćne vrste.

Izvor: Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji / agromedia.rs

Autor:  Dipl. inž. polj. Grozdanić Rajko

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI