Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su neke od “varijacija na temu” u kojima ovo povrće ima “glavnu ulogu”.

Ali, veoma teško je potrefiti dobar, sočan i ukusan paradajz prilikom kupovine. Da ne bi ste kupovali “mačku u džaku”, jer mu je, sigurno ste se u to uvjerili i sami, često teško provjeriti kvalitet, nudimo vam nekoliko savjeta kako da izaberete onaj najbolji.

1. Birajte “na oko”

Prvo provjerite kako paradajz izgleda spolja. Najbolji paradajz je potpuno bez mrlja i modrica i treba da bude duboke, jarkocrvene boje. Loš paradajz je onaj koji izgleda bljedunjavo i bez sjaja. Izbjegavajte bilo kakve promjene boje – čak i mala crna tačka može da ukaže na skrivenu trulež iznutra.

2. Birajte “na dodir”

Iako je izgled dobar pokazatelj kvaliteta, nemojte da vas zavara lijepa spoljašnjost. Naime, paradajz se često bere dok je još zelen, što ga čini izdržljivijim za transport, ali manje ukusnim kad stigne u prodavnicu. Često sazrijeva u tranzitu, ali neki paradajz se prska etilenom da bi se ubrzalo sazrijevanje.

Zato testirajte paradajz tako što ćete ga uzeti u ruku. Dobar paradajz je dovoljno čvrst da izdrži pritisak, ali ne toliko tvrd da ne reaguje na vaš dodir. Pazite na mekane tačke – one su na dobrom putu da postanu modrice, koje smanjuju rok trajanja paradajza.

Paradajz koji više nije svjež će biti neprirodno mekan, a dani ga dijele od toga da postane neupotrebljiv.

Sočniji paradajz je gušći iznutra, pa je samim tim i teži kad ga uzmete u ruku, dok je nezreo paradajz previše lagan.

3. Provjerite miris

Na kraju, testirajte paradajz tako što ćete ga pomirisati kod stabljike. Ako ima ima jak, sladak, zemljani miris – znajte da je dobar. Što je paradajz mirisniji, to će biti ukusniji, pa budite oprezni sa paradajzom koji ne miriše ni na šta.

Kad god je moguće, izbjegavajte kupovinu paradajza u plastičnoj foliji ili pakovanju. Jedini način da budete sigurni da dobijate dobar paradajz je da ga sami pregledate prije kupovine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI