Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNovi trendovi u uzgoju malina

Novi trendovi u uzgoju malina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U posljednje tri decenije površine pod malina u svijetu su se udvostručile. Svjetska proizvodnja maline iznosi oko 870.000 tona, a Rusija je vodeći proizvođač koji pokriva 20% svjetske proizvodnje. Potom slijede SAD, Meksiko, Srbija i Poljska.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je pod malinom registrovana površina od 25. 000 hektara. Prinos na nivou zemlje u 2021. godini iznosio je, prema preliminarnim podacima RZS 110.589 tona, a od izvoza ovog voća zarađeno je 300 miliona evra.

Međutim, malo je poznato da najveći maline na globalnom nivou završi u prerađivačkoj industriji i to za proizvodnju sokova, džemova, raznih vrsta namaza, sirupa i slično. Tek oko 30 procenata čini konzumna malina, jer su kupci postali izbirljivi i traže da voće bude svježe, čvrsto i nepromijenjenog ukusa što malinu čini jednom od težih vrsta voća za transport posebno u prekookenaske zemlje.

Pročitajte: Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama

Nove sorte

Poslednje dvije ipo godine, naglo je skočila potražnja za malinom, pa su naučnici na američkim poljoprivrednim institutima sproveli brojna istraživanja sa sortama, ali i načinom uzgoja ovog voća. Ali krenimo redom.

Uzgoj maline u plastenicima i zaštićenim prostorima uzeo je zamaha i u Srbiji posljednjih nekoliko godina. Na ovaj način malina je zaštićena od vremenskih neprilika kao što su kasni mrazevi ili grad, a sezona berbe se produžava do kasne jeseni. Ključni elementi ovakvog intenzivnog načina uzgoja zahtijeva visoko kvalitetan sadni materijal.

Američki naučnici otišli su korak i napravili četiri nove sorte malina koje su otpornije na hladnoću, imaju odličan kvalitet ploda i visoke prinose sa produženim periodom berbe.

Skye sorta je dvoredni tip maline koja daje velike prinose i dvije berbe u kasno proljeće i ranu jesen. U pitanju je sorta namijenjena prvenstveno za industrijsku upotrebu. Kvalitet, veličina i ukus ploda je odličan, a produžen je i rok trajanja ove maline. Ne smeta joj hladnoća pa se može uzgajati u različitim klimatskim uslovima, posebno je pogodna za planinska područja.

Lewis ili Bonnie Lewis, je rana sorta koja se odlično slaže sa malinom tipa Skaj pa mogu zajedno da se sade. Ima rani period sazrijevanja u odnosu na druge kategorije malina, plodovi su krupni, izuzetni ukusni i imaju duži rok trajanja. Poželjno je dvostrukom orezivanje kako bi se biljka podmladila i dala bolje prinose.

Glen Mor je još jedna sorta prilagođena težim uslovima, prije svega kada je u pitanju klima. Odlično podnosi hladnoću, vitka je i fleksibilna, pa jak vjetar ne može da je ošteti. Ovo je prva sorta malina koja je bez dodavanja genetskih i GMO markera otporna na trulež koriejna. Ima odličan kvalitet ploda, uključujući veličinu, boju, oblik i produženi rok svježine.

Glen Carron je četvrta sorta maline koja je, sudeći po procjeni konzumenata, na samom vrhu po ukusu i slatkoći ploda. Takođe, dobro podnosi hladniju klimu, a dozrijeva početkom ljeta i ima izuzetno dobar prinos po stabljici ovog voća.

Pročitajte: Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

Šta očekuju potrošači?

Istraživanja na polju malinarstva u vodećim voćarskim institutima u Americi vode se i po pitanju očekivanja potrošača. Tu je, kako ističu, teško pomiriti ukuse starije i mlađe generacije kupaca. Stariji vole maline prepoznatljivog ukusa sa malo kiselosti, dok mlađi više preferiraju sladak ukus maline.

Međutim, u jednom se svi slažu. Treba učiniti nešto više kako bi konzumne maline duže ostale svježe, za šta se zalažu i supermarketi kojima je u interesu da ovo voće što duže prodaju. Uz moderne tehnologije nema sumnje da će se i na ovom polju vrlo brzo postići određeni pomaci.

Istraživanja na polju malinarstva posebno su okrenuta ka lakšem uzgoju ovog voća. Posljednjih godina sve su popularnije sorte koje, poput borovnica, mogu da se gaje u saksijama. Kako malini nije potrebno mnogo prostora za rast i razvoj moguće je gajiti i u saksijama prečnika do 60 santimetara.

Na ovaj način značajno je olakšano ne samo održavanje zasada, već se, u skladu sa trendom zaštite životne sredine, smanjuje upotreba hemijskih sredstava protiv korova. Pored plastenika ovaj način uzgoja malina je vrlo zahvalan posebno zbog nepredvidivih vremenskih prilika uslovljenih globalnim zagrijavanjem naše planete.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI