Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSve što treba da znate o njezi LJUBIČICA

Sve što treba da znate o njezi LJUBIČICA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljubičice, latinski naziv (Violae) nisu previše zahtjevne biljke i relativno ih je lako uzgajati. Pazite samo na vlažnost vazduha, adekvatno zalivanje i na svjetlost. Uz malo znanja i truda, nagradiće Vas jedinstvenim cvjetovima.

Jedna od najomiljenijih je afrička ljubičica, koja naraste do desetak centimetara u visinu i , koja cvjeta u bilo koje doba godine, uglavnom ljeti. Period cvjetanja može da traje čak i deset mjeseci. Osnovna originalna afrička ljubičice je tamnoplave boje, dok neki hibridi cvjetaju crvenim, roze, bijelim ili višebojnim cvjetovima. Listovi ljubičice su u obliku srca ili blago kovrdžavi. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili bogatiji, sa višeslojevalatica.

Kako gajiti ljubičice na ispravan način? Održavanje i uzgajanje ljubičica-osnovni uslovi

Vlažnost vazduha treba da bude izmedju 40-70 posto, temperatura u rasponu od 21 do 27 stepeni, a noćna od 16 od 21 stepeni. Svjetlost je neophodna ljubičicama, ali ne i direktna! Možete koristiti i vještačko neonsko osvjetljenje. Ljubičicama najviše odgovara porozan supstrat, a smješa supstrata sa perlitom i vermikulitom je optimalna!

Za zalivanje koristiti odstajalu vodu sa česme i sipajte je i u podmetač. Lagana prihrana prilikom svakog zalivanja je poželjna. Ljubičicama odgovaraju jednostavne plastične saksije, a afričkim ljubičicama odgovaraju i one manjih dimenzija. Bilo bi dobro da postupate po formuli prema kojoj prečnik saksije treba da bude jedna trećina prečnika rozete ljubičice.

Napomena: Držite prostor oko saksija sa ljubičicama uvijek čistim, kao i baštenski alat, kako biste spriječili da se razviju neke bolesti biljke, posebno prenos vaši sa neke druge zaražene biljke.

Njega i gajenje ljubičice

Afričke ljubičice, koje su na našim prostorima omiljene sobne ili baštenske biljke, zahtjevaju zalivanje do trenutka kada zemljište postane vlažno ali nikako gnjecavo i raskvašeno. Previše vode, dovodi do bolesti trulog korijena ali i do denitrogenizacije (biljka ne može prisvajati dovoljno soli iz zemljišta). Bilo da su kućne i da ih gajite u saksiji ili baštenske ljubičice u pitanju, voda kojom ih zalivate mora biti sobne temperature, po mogućstvu veće tvrdoće.

Uspiješan uzgoj ljubičica podrazumijeva i da se tokom zalivanja vodi računa da se ne zalivaju odozgo da ne bi dobile tačke po listovima, što je jedna vrsta nekroze. Ovo možete da izbegnete ako upotrebite vodenu prskalicu sa dosta sitnim raspršivačem. Iako relativno dobro podnose hlor, ako ga u vodi ima baš dosta, što se prepoznaje po specifičnom mirisu vode, može se desiti da ljubičica oboli od spaljenog lišća i da cvjetanje bude oskudnije. U tom slučaju pustite da voda odstoji 24 sata prije zalivanja kako bi hlor ispario.

Svjetlost utiče na cvetanje ljubičica

Nedostatak svjetlosti može da bude uzrok necvetanja ljubičica i žutih listova. S druge strane, prejaka i direktna sunčeva svjetlosti izazvaće smeđe tačkice po lišću i cvjetovima. Zato vašu afričku ljubičicu stavite na mjesto sa indirektnim svjetlom kao što su prozori okrenuti ka jugu ili zapadu.

Za uspiješan i ravnomjeran razvoj biljke, bilo bi dobro da ljubičice povremeno okrećete, jednom nedeljno za četvrtinu obima saksije. Ako ih gajite na tamnom mjestu, potrebne su vam lampe sa crvenim i plavim spektrom. Vodite računa o udaljenosti lampe od biljaka, najbolje je da bude na oko pola metra od biljke.

Znajte da je ljubičicama potrebno najmanje 8 sati tame po danu kako bi uspiješno cvjetale. Kada je riječ o temperaturi, zanimljivo je da ljubičicama odgovara temperatura i vlažnost vazduha koja odgovara i ljudima. Afričke ljubičice neće podnijeti niske temperature i cvjetanje će izostati dok će biljka sporije da raste i biti podložnija bolestima.

Ako listovi i cvjetovi počnu da se suše – uklonite ih. Kada je riječ o vlažnosti vazduha, da biste postigli što veću vlažnost, sadite afričke ljubičice u grupama ali pazite da im se listovi ne dodiruju. Možete postaviti i neke posude sa vodom pored saksija sa ljubičicama. Afričku ljubičicu treba prihraniti jednom mjesečno humusnim organskim đubrivom. Prašinu sa listova čistite mekom suvom četkicom.

Razmnožavanje i sadnja

Ljubičica se mogu razmnožavati sjemenom, dijeljenjem korijena ili lisnom reznicom . Lisnareznicabrzo pusti žilice – za oko 20 dana. Najbolje ih je uzeti krajem proljeća i obavezno treba da imaju peteljku dužine oko 3 cm. Zasadite reznice u vlažnu pjeskovitu zemlju ili vlažan treset, i pokrijte teglom ili čašom. Kada formiraju izdanke, odsijecite stari list kad požuti pa ih presadite u novu zemlju.

Bolesti ljubičica

Srebrnasti tragovi na biljci, javiće se ako je držite u prostoru sa malom vlašnošću vazduha. Ljubičicu mogu da napadnu neke vunaste koje uglavnom atakuju na vrat korijena. Koristite u tom slučaju rastvor sistemičnog insekticida, ali biljku prije toga sklonite sa svjetla. Kod oslabljenih ljubičica se može javiti i pepelnica – gljivično oboljenje.

Karakteriše se sivim slojem na listovima, stablu i cvijetu. Uklonite zaražene dijelove biljke i poprskajte je odgovarajućim fungicidom.

Kako uzgajati u vrtu ove ljepotice?

Za uzgoj na otvorenom, odnosno u vrtu , najbolja je obična mirisna ljubičica. Odgovaraju joj polusjenovite pozicije gde će brzo napredovati i početi da se širi. Možete ih saditi i u grupama jer ne smetaju jedna drugoj prilikom rasta i razvoja.

Ljubičice kao lijek

Osim što su vrlo dekorativne, ljubičice su i ljekovite biljke. Posebno su ljekovite za stanja poput kašlja i sekreta u plućima. Najviše se u ove svrhe koristi suvi cvijet. Čaj od ljubičica pomaže kod kašlja i oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Deset grama sušenog cvijeta treba potopiti u litar ključale vode. Može se praviti i sirup. Travari su nekada od ljubičice koristili i korijen za spravljanje različitih ljekovitih preparata.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Kako da ljubičice stalno daju raskošne cvjetove

Savjeti za gajenje ljubičice

Cvjeće koje cvjeta zimi – Uzgoj i održavanje!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI