Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img

Savjeti za gajenje ljubičice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U omiljene sobne biljke spada i afrička ljubičica, visine desetak centimetara, koja cvjeta u bilo koje doba godine, najviše ljeti, a period cvjetanja može da potraje čak i deset meseci.  Njeni cvjetovi su veoma slični poljskoj ljubičici zbog čega je dobila i svoje ime.

Ima ih mnogo vrsta i više boja i oblika, jednostavnih, duplih pa čak i tršavih. Sem krupnih, tamno-plavih boja i markantnog žutog prašnika koje su kod nas najraširenije i najviše se gaje, ima ih i ružičastih, bijelih i drugih. Lišće joj je tamno-zeleno, ovalno, maljavo i veoma krto, lako se lomi kao i druge gloksinije. Mada njeno gajenje nije tako jednostavno, ipak s malo strpljenja i puno pažnje ova omiljena biljka može se duže vremena njegovati i čuvati sa što više cvjetova. Treba znati da promaju ne podnosi, da traži toplo i svjetlo mjesto, što više svježeg i vlažnog vazduha i treba da je zaklonjena od direktne sunčeve svjetlosti.

Najpogodnije mjesto u sobi su joj sa sjeveroistočnim i sjeverozapadnim prozorom, na temperaturi od 14 do 18°C. Ova osetljiva biljčica drži se stalno u stanu u prostoriji gdje temperatura nikad nije niža od 14°C.

Tokom zime afričke ljubičice najviše pate zbog hladne podloge. Zato ispod saksija na prozorskoj dasci podmetnite ploče od stiropora ili plute.
Ukoliko se na listovima pojave fleke provjerite da li za zalivanje koristite meku vodu i ne kvasite listove jer to prouzrokuje nastanak fleka.
Ako je zemlja stalno vlažna, to znači da korijen neće dobijati dovoljno kiseonika što će usporiti rast biljke, a na kraju će i da uvene.

Biljku izvadite iz saksije, uklonite istruleli deo korena i smanjite zalivanje.
Srebrnasti tragovi na biljci, odnosno trips često se javlja u toplim prostorijama sa suvim vazduhom. Da biste to sprečili povećajte vlažnost vazduha i biljku više puta tretirajte insekticidima.

Razmnožavanje

Razmnožava se sjemenom, delenjem korijena ili lisnom reznicom koja se lako i brzo ožili (za tri do četiri nedelje) na stalnoj temperaturi od 18 do 20°C.

Svaka lisna reznica mora imati 2 cm dugačku peteljku, koja se zasadi u vlažnu pjeskovitu zemlju i pokrije teglom ili čašom. Ova tegla odnosno čaša, utisne se u pijesak ili pjeskovitu zemlju da vazduh ne bi dospio do reznica. Najbolje joj odgovara ova mješavina: 1 dio grubog treseta, 1 dio listovke, 1 dio dobro odležale klijališne zemlje i 15% čistog riječnog pijeska. Ovoj mješavini valja dodati još i malo fine strugotine od rogovine i sasvim malo kalijumove soli. Treba paziti da se ne doda ni malo kreča.

Afričku ljubičicu ostavite da miruje četiri nedelje na temperaturi od 15 stepeni, uz smanjeno zalivanje i skraćivanje dužine trajanja osvetljenja. Poslije mjesec dana biljku vratite na mjesto sa dosta svjetlosti. Ovo će podstaći razvoj većih listova i formiranje novih cvijetnih pupoljaka. Cvjetanje možete podstaći i uklanjanjem listića iz središnjeg dela rozete i redovnim uklanjanjem precvetalih cvjetova.

Izvor: Domaćinska kuća

PROČITAJTE:

5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

Ovako ćete pravilno posaditi ruže

Ukrasna djetelina – Prelijepa dekoracija za vaš vrt!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI