Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSve ste probali, ali ljubičice vam ne cvjetaju? Evo i zašto

Sve ste probali, ali ljubičice vam ne cvjetaju? Evo i zašto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljubičice su jedno od omiljenih kućnih biljaka. Izbjegavanjem ovih grešaka i pružanjem ljubičicama pravih uslova za rast, možete im pomoći da lijepo cvjetaju.

Važno je obratiti pažnju na posebne potrebe vaših ljubičastih biljaka kako bi bile srećne i zdrave. Uvjerite se da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti, zalijte ih pravilno, koristite dobro kvalitetno zemljište i zaštitite ih od štetočina. Redovno đubrenje takođe može podstaći zdrav rast i cvjetanje.

Takođe, budite sigurni da ljubičicama date dovoljno prostora za rast i širenje, jer gužva može dovesti do lošeg rasta i manje cvjetova. Prateći ove savjete i obraćajući pažnju na svoje biljke, možete im pomoći da lijepo cvjetaju.

Pročitajte: Ljubičice su omiljeni proljećni ukras – Zalivajte ih ovako i cvjetaće bez prestanka

Zašto ljubičice ne cvjetaju?

Nedostatak sunčeve svjetlosti

Ljubičicama je potrebno najmanje nekoliko sati indirektne sunčeve svjetlosti svakog dana da bi cvjetale. Ako ne dobiju dovoljno svjetlosti, možda neće cvjetati.

Prekomjerno zalivanje

Ljubičice su sklone truleži korijena ako se prekomjerno zalivaju, pa je važno pustiti da se zemlja osuši između zalivanja.

Loš kvalitet zemljišta

Ljubičice preferiraju dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama. Ako je zemljište lošeg kvaliteta, biljke možda neće dobiti hranljive materije koje su im potrebne za cvjetanje.

Pročitajte: Kako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvjetaju tokom cijele godine i jedne su od najpopularnijih biljaka na svijetu

Invazija štetočina

Štetočine kao što su lisne uši mogu oštetiti biljke ljubičice i spriječiti ih da cvjetaju.

Nedostatak đubrenja

Ljubičice imaju koristi od redovnog đubrenja, posebno kada aktivno rastu i proizvode cvijeće. Bez dovoljno hranljivih materija, možda neće cvjetati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI