Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSve o jesenjoj sadnji bijelog luka!

Sve o jesenjoj sadnji bijelog luka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Češnjak ili bijeli luk se uzgaja iza okopavina koje su obilno đubrenje stajskim đubrivom. Na istoj površini može se uzgajati svake 3 – 4 godine.

Priprema tla za sadnju ista je kao i kod proizvodnje luka. Češnjak ili bijeli luk ima mali broj selekcioniranih sorti, pa se za proizvodnju koristi sadni materijal proizveden što bliže području uzgoja češnjaka.

Prosječna masa lukovice naših domaćih ekotipova obično je 30 – 40 g, a francuski kultivari oslobođeni virusa (virus free) imaju prosječnu masu lukovice 70 – 100 g, što je dovoljno ilustrativan primjer. Kultivari i ekotipovi mogu se podijeliti u tri osnovne skupine: jesenski češnjak, proljetni češnjak i alternativni češnjak.

Jesenski češnjak sadi se u jesen, prezimljuje, i u idućoj godini razvija vegetativnu masu i lukovicu – glavicu. Ima kraće razdoblje mirovanja, pa se repromaterijal ne može čuvati do proljeća iduće godine. Većina ovih ekotipova ima krupnije i šire listove, krupniju lukovicu s manjim brojem krupnih češanja u lukovici.

Češnjak se sadi u jesen i proljeće. Jesenjom se sadnjom postižu veći prirodi, glavice su krupnije, ali se lošije čuvaju od glavica proizvedenih proljetnom sadnjom. Jesenjom sadnja češnjaka je u oktobru, a proljetna što ranije u proljeće, kad to zemljišni uslovi dopuste.

Bijeli luk se sadi na dubinu 4 – 5 cm u jesen, a u proljeće na dubinu 2 – 3 cm. Za sadnju se uzimaju izvanjski češnji s glavice češnjaka jer su krupniji i razvijeniji. Unutarnji češnji imaju tanji i slabiji ovojni listić, nejednaku krupnoću, pa se stoga ne postiže odgovarajući učinak.

Za kvadratni metar potrebno je posaditi 6 – 8 dekagrama češanja. Češnji se prije sadnje, zbog zaštite od bolesti, potapaju u otopinu nekog botriticida desetak minuta. Češnjak je tehnološki sazrio kada lišće požuti, a stabljika se počinje sušiti.

PROČITAJTE: Dezinfekcija luka prije sadnje ovim rastovrom – Nema bolesti, povećava se prinos!

Vadi se po suvom i lijepom vremenu, kad je zemljište umjereno prosušeno. Najpovoljniji rok vađenja je kada je 30 – 70% listova suho. Nakon vađenja češnjak se smješta u prostor zaštićen od sunca, u tankom sloju da se prosuši, a poslije se čisti i sprema za čuvanje. U skladištu je najvažnije održavati relativnu vlagu zraka manju od 70%, da bi se izbjeglo tjeranje korjenčića i pojava površinske plijesni.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE: 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI