Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKisele PAPRIKE po originalnom starinskom receptu!

Kisele PAPRIKE po originalnom starinskom receptu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svako od nas ima bar jedan recept za zimnicu u svojoj kožnoj svesci koji nasledio od svoje bake. Ti recepti su više puta isprobani i provjereni, a nerijetko ih i mijenjamo. Takav je i recept za kiselu papriku u krečnoj vodi bez konzervansa koji nam je poslala jedna baka iz okoline Kruševca.

Za pripremu ovog recepta nije vam potrebno mnogo, samo paprika, sirće, so i krečna voda.

Najpre dobro operite papriku i poskidajte peteljke sa nje. Paprike zatim spustiti u krečnu vodu na nekoliko minuta i odmah izvući. U lonac sipati 5 litara vode i ubaciti pola kilograma negašenog kreča. Sačekajte od 5 do 10 minuta da se kreč ugasi. Nakon toga ostavite da odstoji minimum 12 sati i procijedite kroz gazu.

PROČITAJTE: Žute paprike punjene kupusom

TRIK: Domaćice su odavno koristile krečnu vodu za pripremu mnogih tradicionalnih recepta. Uloga krečne vode je da spriječi voće ili povrće da omekša, odnosno da mu omogući da zadrži čvrstu strukturu kroz sam proces konzervacije.

Nakon toga papriku ređajte u kacu. Postupak je vrlo jednostavan.

Postavite red paprike, red soli. Količina soli se određuje u odnosu na rastvor za nalivanje. Na 60 litara rastvora ne treba staviti više od 1,5 kg soli. Tankim slojem soli prekriva se paprika. Postupak je potrebno ponavljati dok se ne iskoristi sva paprika. Ovako spakovana paprika trebalo bi da odstoji 3 do 4 dana prije nalivanja.

Rastvor za nalivanje paprike pravi se od vode i domaćeg vinskog sirća.

Na 6 litara vode ide od litar do 2 litra domaćeg vinskog sirća u zavisnosti od kiselosti samog sirća. Nakon nalivanja potopite papriku kamenom. Za razliku od drugih recepta, zimnica pripremljena na ovaj način pretače se kao i kiseli kupus.

Izvor: agromedia

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI