Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img

Kada cvjeta bagrem?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvjetanje bagrema zavisi od položaja i vremenskih prilika, a beleške mnogih naših pčelara govore da kod nas bagrem cvjeta u periodu 6-20. maj. Bagremova paša je najčešće kratka i nesigurna, jer su vremenske prilike u vrijeme cvjetanja nepovoljne (hladno i kišovito, ili jako toplo i vjetrovito).

Pri prognozi cvjetanja bagrema potrebno je da se na svakih 100 metara nadmorske visine doda 4-6 dana kasnijeg cvjetanja bagrema. U većini slučajeva je bolje da bagrem procvjeta u drugoj polovini maja zato što je tada vrijeme stabilnije, toplije, a sve to povoljno utiče na lučenje nektara.

Prinos bagrema zavisi i od starosti zasada. Ako je starost preko 30 godina, prinos po hektaru znatno opada i u 36. godini iznosi 192 kg meda po ha. Najbolje medi šuma starosti 15-ak godina, i daje do 420 kg meda po ha. Veliku prednost imaju stacionirani pčelinjaci u brdsko-planinskim predelima, jer bagremova paša traje duže (ponekad čak i do 10 dana).

Za posljednjih 40-50 godina u mnogim mjestima u Srbiji podignute su nove bagremove šume.

Početak cvjetanja bagrema

U pčelarskoj praksi, uobičajeno je da se početak cvjetanja bagrema prognozira na osnovu cvjetanja ranocvjetajućih voćaka. Tako, računa se da oko šest nedjelja poslije cvjetanja kajsije procvjeta bagrem.

Cvjetanje bagrema očekuje se i 24 do 25 dana poslije cvetanja jabuke. Cvjetanje šljive džanarike (Prunus cerasifera Ehrh.), takođe je čest orijentir za prognoziranje cvjetanja bagrema. Računa se da bagrem počinje da cvjeta 37 do 39 dana od početka cvjetanja džanarike (D. Jevtić, 2001), koja prosječno najranije procvjeta 25. marta, a najkasnije 4. aprila.

Takođe, kada u proljeće primijetimo prve lisne i cvjetne pupoljke između trnova na granama, možemo već tada grubo računati da će taj bagrem procvjetati poslije 40 do 45 dana. Kada cvjetni pupoljci bagrema dostignu dužinu od dva centimetra, možemo očekivati da će sa cvjetanjem početi za 15 dana. Međutim, ako između cvjetanja navedenog voća i bagrema okiši i zahladi, period između cvjetanja ovih biljaka i bagrema biće duži, a ako znatno otopli, biće kraći.

Zbog toga, u prognoziranju početka cvjetanja bagrema, navedeni rokovi su nepouzdani. Veća pouzdanost prognoziranja postiže se istovremenim praćenjem termina cvjetanja voća, analizom vremenskih prilika zabilježenih u martu i u prvoj polovini aprila, i praćenjem kratkoročne i dugoročne (sezonske) vremenske prognoze za naredni period.

Stanje pčelinjih zajednica u proljeće u velikoj mjeri opredjeljuje aktivnosti i postupke koje pčelar treba i može preduzeti kako bi ih što bolje pripremio za glavnu – bagremovu pašu.

Rijetke su godine kada vremenske i fenološke prilike utiču u tolikoj mjeri da potpuno izostane bagremova paša. Jakim i kvalitetnim pčelinjim zajednicama dovoljno je samo par dana da na bagremu ostvare prinose koji po količini ekonomski opravdavaju uložen trud i sredstva u proljećni razvoj, pa i u održavanju zajednice tokom cijele godine.

Primer za to je 2013. godina, kada se mali broj pčelara pohvalio prinosima na bagremovoj paši. Bili su to pčelari koji su tokom ranog i kratkotrajnog cvjetanja bagrema imali jake pčelinnje zajednice. Učimo na takvim primjerima.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Za koje tegobe je dobar BAGREMOV MED?

SLOBODNO GA JEDITE: Bagremov cvijet i hrani i liječi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI