Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetStručnjaci savjetuju u koje doba dana treba zalijevati biljke – ne, nije...

Stručnjaci savjetuju u koje doba dana treba zalijevati biljke – ne, nije ujutro

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dok mnogi vrtlari zalijevaju svoj vrt ujutro, vrtlarski stručnjaci imaju drugi savjet.

Zalijevanje biljaka i cvijeća ključno je za njihovo održavanje živim i zdravim, posebno tokom ljeta kada biljke trebaju puno vode kako bi se održale na životu. Jedini način crpljenja vode i hranjivih tvari iz tla je kroz njihovo korijenje, što znači da je pravilna rutina zalijevanja neophodna kada je vani vruće, piše Express.

Budući da toplinski udari vladaju Evropom i temperature su izuzetno visoke, vrtlarski stručnjaci otkrili su najbolje vrijeme za zalijevanje vrta, a nije jutro.

“Pretjerano zalijevanje vaše biljke uzrokovaće gušenje korijenja biljaka i onemogućavanje dobivanja vazduha. Izuzetno je važno zalijevati sve biljke, no posebno je važno zalijevati svoje novije biljke jer su one osjetljivije na vruće i suve uslove ljetnih mjeseci i daleko su ranjivije”, napominju stručnjaci.

U prvoj sedmici sadnje biljke stručnjaci preporučuju svakodnevno zalijevanje osim ako nema padavina.

U drugoj sedmici važno je da se nove biljke zalijevaju svaki drugi dan.

“Osim toga, trebali biste zalijevati sve svoje biljke otprilike dva do tri puta sedmično, ali opet ne pretjerujte jer time gušite korijenje biljke”, dodaju stručnjaci.

Pročitajte: Šest najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka tokom ljetnih vrućina

Dok mnogi vrtlari zalijevaju svoj vrt ujutro, vrtlarski stručnjaci imaju drugi savjet.

“Uvijek biste svoje biljke trebali zalijevati u sumrak u ljetnim mjesecima. Tada je temperatura puno niža što će omogućiti da se voda upije u tlo, osiguravajući da ono duže ostane vlažno. Zalijevanje biljaka na vrhuncu vrućine znači da se puno vode neće u potpunosti upiti u tlo jer će ispariti zbog vrućine”, kažu stručnjaci.

Isto pravilo vrijedi i za travnjake, a stručnjaci upozoravaju kako zalijevanje tokom dana može opeći biljke, ostavljajući žute mrlje po lišću.

Što se tiče vode za zalijevanje, stručnjaci napominju da bi vrtlari trebali koristiti kišnicu ako je moguće. Naime, biljke više vole kišnicu jer nije hladna niti hlorisana, a takođe je puno bolja za okolinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI