Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠest najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka tokom ljetnih vrućina

Šest najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka tokom ljetnih vrućina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šest najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka – Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode!

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati tačno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke. Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, više nikad vam biljka neće propasti.

Pročitajte: Kako brzo odrediti da li je vrijeme za zalivanje u plasteniku?

Šest najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu.

Znakovi iz prirode

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je znati i iz kojeg podneblja koja biljka potiče, to je dobar indikator i za zalijevanje.

Pravo vrijeme

Zalijevanje ujutru je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tokom dana kada su temperature više.

Nije uvijek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suvo, a listovi počinju žutiti, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili razinu svjetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u polusjenu.

Pročitajte: Za bolje cvjetanje i rast dodajte ASPIRIN u vodu za zalivanje biljaka

Veliki zahtjevi

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke trebaju najviše vode.

Najbolja metoda

U cvjetnjacima je, nemate li sistem navodnjavanja, najbolje pustiti vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči. Zalijevanje crijevom dobro je samo ako cvijeće zalijevate tik uz korijen. Nikad ne 
zalijevajte po lišću. Cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću. Za ruže zalijevanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druga oboljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI