Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaStručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije...

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u ostavi duže nego što bi trebalo, pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neprijatan miris. Ali ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oljuštiti koru, ukloniti crne tačkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Lako je pomisliti da bi ih samo trebalo ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali – niste svjesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. Kada primijetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude, piše Ordinacija.hr.

Pročitajte: Šta je uzrok pozelenjavanja krompira – Može biti štetno i za ljudsko zdravlje!

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljuštenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 odsto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to tačno ove komponente treba da bude u krompiru da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0,6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krompire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu, pa mogu i jače da osjete posljedice trovanja solaninom.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI