Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZemljišni uslovi potrebni za visoke i kvalitetne prinose smokve!

Zemljišni uslovi potrebni za visoke i kvalitetne prinose smokve!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemljišni uslovi utiču ne samo na rast i prinose drveta smokve nego i na ove osobine njenih polodva: boju kožice, sočnost i boju srži, ukus i td.

Smokva zahtijeva plodna, rastresita i lakša zemljišta. Dobro se adaptira (prilagođava) na različite tipove zemljišta zbog tolerantnosti na sušu, zaslanjenost, klorozu (žuticu pri nedostatku željeza) i aktivni kalcijum. Veoma dobro joj odgovaraju aluvijalna tla, dolomitne trošine, krečna tla (vapnenačka) i posmeđene crvenice. Optimalna vrijednost pH se kreće između 6 i 7,8.

Postoji korelacija između količine lišća, boje listova i boje kožice plodova, na jednoj strani, i sočnosti, boje srži, odnosa između šećera i kiseline na drugoj strani. Jedna sorta imaće utoliko crveniju, sočniju i boljeg ukusa srž plodova ukoliko su joj plojke i kožica plodova tamnije boje.

Obraslost lišćem, boja listova i boja plodova nije kod svih sorti jednaka, ali stabla jedne iste sorte biće utoliko bolje obrasle lišćem, sa listovima i kožicom plodova više tamnozelene boje, ukoliko rastu u povoljnim uslovima ishrane i zemljišne vlažnosti.

Kako pravilno da đubrite smokvu možete pročitati OVDE

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI