Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSuša nanijela štetu srpskoj poljoprivredi od najmanje 500 miliona dolara

Suša nanijela štetu srpskoj poljoprivredi od najmanje 500 miliona dolara

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine zbog suše neće imati ni približan rast prošlogodišnjem od oko četiri odsto, a šteta se procjenjuje na najmanje 500 miliona dolara.

Afričke temperature od oko 40 Celzijusovih stepeni tokom dva ljetnja mjeseca bez kiše, smanjile su rod skoro svih voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura, osim pšenice koja je požnjevena prije sušnog perioda.

Od ratarskih kultura najveća šteta od suše biće na rodu soje i kukuruza, a najmanja na prinosu suncokreta.

Procjenjuje se da će rod soje biti manji za oko 50 odsto, kukuruza od 30 do 50 odsto, a suncokreta koji je najbolje izdržao visoke temperature biće smanjen za 10-15 odsto u vrijeme kada su cijene uljarica na svjetskom tržištu visoke.

Pročitajte: Rekordan prinos pšenice

– Mi procjenjujemo da bi u odnosu na prošlu godinu, neki uslovno rast bio pozitivna nula ili jedan odsto, imajući u vodu da je prošle godine poljoprivreda imala rast preko četiri odsto. Ako bi se ovi procenti preveli na vrijednost u dolarima, znači procenti smanjenja proizvodnje, oni će po mojoj najgrubljoj procijeni iznositi blizu 500 miliona dolara – kaže agroanalitičar Milan Prostran.

Srbija, prema riječima stručnjaka, rješenje za pad poljoprivredne proizvodnje zbog klimatskih promjena i suše mora tražiti u mijenjanju sjetvene strukture i povećanju površina pod navodnjavanjm koje sada iznose manje od dva odsto u odnosu na poljoprivredno zemljište.

To su potrebne ogromne investicije, a bez organskog đubriva, bez govedarstva, navodnajvanje može da izazove velike promene u kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, jer ako nemate organsku materiju ispirate zemljište navodnjavanjem i pretvarate ga u pustinju.

Pročitajte: Ukraden suncokret u Banatu, vrijednost nevjerovatna!

Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne može da koristi vode najvećih reka koje protiču kroz zemlju za navodnjavanje kao ranije, jer su Sava, Dunav, Drina i Timok postale međunarodne rijeke i da bi se koristili kapaciteti tih voda za navodnjavenje, potrebno je da se postigne sporazum sa zemljama u okruženju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...