Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠtetočine koje prijete voćnjacima u julu - Kako zaštiti voće?

Štetočine koje prijete voćnjacima u julu – Kako zaštiti voće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bliži se jul koji donosi nove opasnosti u voćnjaku. Diplomirani inženjer zaštite bilja Marija Kolundžija nam otkriva kakvih prijetnji treba da se čuvaju voćari narednog mjeseca i na koji način.

Protiv jabukinog smotavca borimo se na osnovu feromonskih klopki

Kako kaže naša sagovornica, kada je o jabuci riječ, jul je mjesec borbe i zaštite ove voćne kulture od druge generacije jabukinog smotavca. Ono što je važno, ističe ona, je da se na osnovu feromonskih klopki prati ulov leptira i na osnovu toga i na osnovu sume temperatura odredi momenat polaganja jaja, piljenje i ubušivanje larvi u plod.

Pročitajte: Jabukin smotavac najznačajnija štetočina jabuke

„Cilj je naravno da nemamo plodove sa larvama od jabukinog smotavca, to jest crvljive plodove tako da je u ovom periodu vrlo važno da primenimo insekticide koji upravo imaju mehanizam djelovanja i djeluju na fenofazu smotavca jabuke.

Prema tome, ako je došlo do polaganja jaja, to je nešto što je prvo, tu se primjenjuju insekticidi koju djeluju kao ovicidi na ta tek položena jaja ili jaja pred piljanje. Ako su u pitanju larve na početku piljenja, primjenjuju se dvije aktivne materije novijeg datuma hlorantraniliprol i emamektin benzoat“, rekla je Kolundžija.

Toplo vrijeme pogoduje voćnim grinjama

Prema njenim rečima u julu mjesecu ćemo imati dva vezana tretmana protiv jabukinog smotavca na nekih 10 do 12 dana upravo zbog toga što sama štetočina ne polaže jaja i ne pili se sve odjednom, te je to borba koja traje dvadesetak dana u julu mjesecu.

Ona dodaje da lijepo i toplo vrijeme pogoduje voćnim grinjama koje mogu da naprave velike štete na listovima jabuke. Faktički one sišu sokove iz listova što dovodi do njihove defolijacije, a kasnije to djeluje i na sam prinos i plodove. U julu mjesecu treba primeniti tretman regristrovanim akaricidima.

Pročitajte: Kako spriječiti opadanje plodova u voćnjacima?

„Zbog same biologije voćnih grinja, preporuka je pošto imamo takođe miješanje generacija sa različitim stadijumima, da se na 7 do 10 dana ponovi drugi tretman od voćnih grinja. Naravno potrebno je nastaviti preventivne tretmane od čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke – Venturia inaequalis preventivnim fugicidima na bazi aktivne materije ditianon i fluazinam”, rekla je naša sagovornica.

Kruškina buva može imati više generacija tokom ljeta

Kada je u pitanju kruška, ona ističe da je najveći problem u julu mjesecu svakako kruškina buva koja u ljetnim mjesecima formira ljetne generacije i može imati više generacija u toku ovog godišnjeg doba.

„Što je toplije vrijeme veći su problemi sa kruškinom buvom. Prema tome nužno je pratiti larvene stadijume kruškine buve i na osnovu toga primjenjivati preparate kojih kod krušine buve nemamo puno. Tu spada abamektin kao stari molekul i Movento i Delegate kao novi molekuli. Svaki od njih pojedinačno djeluje na različite larvene stadijume kruškine buve i upravo zbog treba pratiti cijelu biologiju kruškine buve i na osnovu toga primjenjivati određeni insekticid“, istakla je ona.

Braon mramorasta stjenica nakon tretmana djeluje da je uginula ali se povrati

Ako je riječ o breskvi i nektarini i drugom koštičavom voću, stjenice to jest smrdibube su problem koji nam se javlja nekoliko godina unazad, a ove godine je već u najavi da će praviti ogromne probleme, rekla je Kolundžija.

Braon mramorasta stjenica (Halyomorpha halys) je tu štetočina koja pravi najveće štete u voćarstvu. Ona je polifagna vrsta, napada veliki broj voćarskih ali i ratarskih i povrtarskih kultura.

Pročitajte: Greške koje mnogi prave u voćnjacima – Kako se vrši pravilna obrada zemljišta?

„Njeno suzbijanje je dosta teško jer imago insekta ima period hibernacije kada odradite tretman, to jest on padne, djeluje da je uginuo ali se poslije određenog vremena povrati. Prema tome u drugom dijelu vegetacije, uključujući i jul i avgust mjesec, će vezano za sve voćne kulture veliki akcenat biti na praćenju toga da li imamo u voćnjacima imaga smrdibuba i jajna legla. Larvice iz tih jajnih legla, pre imaga to jest odrasle jedinke, prave neravnine na plodovima i vrlo ozbiljne štete na skoro svim voćnim vrsta“, istakla je ova inženjerka zaštite bilja.

Monilija godinama unazad pravi problem prilikom izvoza

Braon mramorasta stenica je karantinska štetočina, tako da sam izvoz i dalja prodaja voćnih kultura mogu biti dovedeni u pitanje, tvrdi ona.

„U julu je u jeku berba breskvi i nektarina i tu treba voditi računa prvenstveno na moniliju koja nam je nekoliko godina unazad pravila problem za izvoz u Rusiju, ali i na druga tržišta. Prema tome proizvođači trebaju vršiti ozbiljne tretmane sa registrovanim fungicidima za Monilinia fructicola i Monilinia fructigena i naravno voditi računa o breskvinom smotavcu“, naglasila je sagovornica našeg portala.

Dodala je da je takođe važna kod breskve i nektarine druga generacija tripsa. U pitanju je takođe karantinska štetočina za skoro sve zemlje u okruženju i za sva tržišta gdje mi izvozimo voćne kulture.

Pročitajte: Radovi u voćnjaku po mjesecima – Kalendar voća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI