Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se uzgaja biljka Isusov trn - Traži malo, a cvjeta skoro...

Kako se uzgaja biljka Isusov trn – Traži malo, a cvjeta skoro cijele godine

Isusov trn (Euphorbia milii Des Moul.) je trajna polusukulentna biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae).

Grmolikog je rasta, naraste do 180 cm visine. Izdanci su gusto prekriveni vrlo bodljikavim trnovima. Listovi su ovalni, dugi do 35 cm, široki 15 mm, uglavnom vazdazeleni, stvaraju se na mladim izdancima.

Cvjetovi su sićušni, žućkasti, okruženi s dva pricvjetna lista bijele, roze ili crvene boje. Skupljeni su u cvatove, a stvaraju se na dugim uspravnim stapkama. Cvatu obično od februara do juna.

Pročitajte: Slamnata ruža – Vrlo zanimljiv i dekorativan cvijet, evo kako se gaji

Isusov trn – Uzgoj

Prirodno su rasprostranjene na Madagaskaru u jugoistočnoj Africi, kod nas se uzgajaju kao ukrasne sobne biljke, a postoji velik broj kultivara. Odgovaraju joj sunčani položaji i suvi sobni zrak, dobro drenirano tlo.

Isusov trn toleriše sobnu temperaturu te se i zimi može držati u prostoriji gdje se grije, minimalno na 8°C. Zalivanje ljeti treba vršiti umjereno i prihranjivati svake 2-3 nedjelje tekućim đubrivom, zimi smanjiniti zalivanje tek toliko da se korijenova bala ne isuši.

Presađivanje se vrši prema potrebi kada korijen preraste veličinu saksije, obično svake 2-3 godine, presađuje se u pjeskovito-humusnu zemlju.

Pročitajte: LIJEPA KATA – Kako se gaji cvijet koji su naše bake obožavale?

Razmnožavanje se vrši reznicama dužine 7-10 cm u proljeće, najbolje od od višegodišnjih izboja zbog opasnosti da se ne pojavi plijesan na mladicama. Kada se izdanci zakorijene, odrežu im se vrhovi kako bi se biljka razgranala i oblikovala kao grm.

Isusov trn je spororastuća vrsta. Kao i kod svih drugih vrsta mlječika. Potrebno je pripaziti na mliječni sok koji biljka izlučuje jer je otrovan, piše Plantea.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

biber

Zašto je dobro da u med dodate biber?

Biber pomaže da snizi povišenu temperaturu, u slučaju upale grla, mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće, reume i artritisa. Jednostavan recept koji će vam ulakšati upalu grla,...