Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljka puzavica - Zeleni listići u obliku niske bisera privlače svačiju pažnju

Biljka puzavica – Zeleni listići u obliku niske bisera privlače svačiju pažnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sukulentna biljka puzavica čiji listići podsjećaju na nisku bisera, a čiji je izvorni naziv Senecio rowleyanus, trenutni je favorit mnogih zaljubljenika u biljke.

Privlače pažnju bilo da bobice padaju preko stola ili police za knjige, ili čak dok visi na sunčanom prozoru. Iako biljka izgleda nježno, radi se o sukulentu za koji ne traži posebnu njegu.

O biljci

Senecio rowleyanus puzavica je porijeklom iz jugozapadne Afrike. Njeno okruglo lišće, koje često posjeća i na grašak, skladišti vodu, što ovu biljku čini otpornom na sušu i uvijek svježu dok visi na prozoru vašeg doma. Može uspijevati i na otvorenom, ali ne na direktnom suncu, nego u područjima sa svijetlom sjenom.

Nažalost, ova biljka je otrovna za mačke i pse, a u rijetkim slučajevima može izazvati i blagu iritaciju kože kod ljudi, pa je potrebno držati je na sigurnom mjestu daleko od vas i vaših krznenih prijatelja.

Pročitajte: Kaladijum – Kako se gaji cvijet zanimljivih, šarenih listova?

Ne voli direktnu svjetlost

Ako se drži u zatvorenom prostoru, ova biljka preferira jaku, indirektnu svjetlost, najbolje možda uz prozor okrenut prema jugu ili dio doma koji dobija dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti. Ako se drži na otvorenom, birajte za njih mjesto u blago zasjenjenom području u toplijim mjesecima i unutra u zatvorenom prostoru tokom zime. Kao i kod većine biljaka, držite ovaj sukulent dalje od klima-uređaja ili drugih područja s propuhom: ako lišće počne opadati, to bi mogao biti znak da je biljci prehladno.

Zalijevanje

Ova biljka je dosta otporna na sušu, te uvijek sačekajte da se zemlja u saksiji osuši između svakog zalijevanja. Da biste bili sigurni da ne zalijevate previše, zabodite kažiprst u zemlju i provjerite je li gornjih nekoliko centimetara suvo – tek tada treba da nastavite sa zalijevanjem. Mali listovi nalik biserima zadržavaju vodu i ako dobiju pravu količinu, ostaće u punom obliku. Promjena oblika može ukazivati na prekomjerno ili premalo zalijevanje.

Pročitajte: Ovaj predivni cvijet preživjće bez zalivanja i dok ste na godišnjem odmoru

Odgovarajuća saksija

Posuda u koju ćete zasaditi ovu puzavicu mora ponuditi dobru drenažu, stoga je terakota odlična za ovu biljku, ali i ona mora biti odgovarajuće veličine kako bi se loza prirodno spuštala, prenose Nezavisne.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI