Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSlamnata ruža - Vrlo zanimljiv i dekorativan cvijet, evo kako se gaji

Slamnata ruža – Vrlo zanimljiv i dekorativan cvijet, evo kako se gaji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji mnogo različitih naziva koji označavaju istu biljku koju kod nas zovu slamnati cvijet ili slamnata ruža.

Slamnati cvijet uzgaja se iz sjemenja, a to se radi u martu u klijalištima ili od aprila direktno u vrt. Prilikom sijanja potreban razmak između biljaka je 20-30 cm.
Ovaj cvijet cvijeta od juna do oktobra i to u nijansama od bijele preko žute i narančaste do roza i tamno crvene, a izraste do visine od preko 1m. Cvjetovi su zapravo cvatovi koji se sastoje od listova nalik slami, živo obojeni i gusto poređani u krug.

Pročitajte: Cinija – Najkorisnije cvijeće u bašti, zasadite ga pored povrća

Slamnata ruža nije zahtjevna biljka ​jednoljetnica i jako voli sunce, ali osjetljiv je na previše vlage.

Ako slamnati cvijet želimo sušiti za suve bukete, moramo ga rezati dok su cvjetovi napola otvoreni i to u podne i sušimo ga okrenutog naopako u sjeni. Sušiti ih treba nekoliko nedjelja na suvom i prozračnom mjestu, a cvjetovi za sušenje se beru dok su još u pupoljku jer se naknadno tokom sušenja još otvore.

Slamnata ruža je ime dobila po specifičnom izgledu latica koje podsjećaju na slamu.
Središnji dio cvijeta je žuto obojeni disk koji se sastoji od mnogo sitnih cvjetova sakupljenih u glavičasti cvat. Latinski naziv cvijeta Xerochrysum potječe od grčke riječi xeros što znači suv i chrysos, što znači zlazni. Njegov grčki naziv zapravo govori o ljepoti ovog cvijeta.

Pročitajte: Najljepše jesenje cvijeće za baštu

Slamnata ruža cvjeta od kasnog proljeća sve do jeseni prekrasnim glavičastim cvatovima u cijelom spektru boja. U njegovoj ljepoti moguće je uživati tijekom cijele godine. U vrtu, gdje se lijepe glavice ne zatvaraju ni tokom oblačnog vremena, a tijekom zime u suvim aranžmanima za koje je vrlo pogodno cvijeće.

U hladnijim krajevima slamnati cvijet uzgaja se kao jednoljetnica, a kao trajnica uzgaja se samo u krajevima gdje se temperature zimi ne spuštaju ispod -1 C.

Za uzgoj slamnati cvijet ne traži mnogo. Skromno plodnu vrtnu zemlju, koja je dovoljno vlažna, ali dobro drenirana i potpuno osunčani ili lagano zasjenjeni položaj.
Redovito ga je potrebno zalijevati, a samo potpuno odrasle biljke podnose nešto suvlje tlo.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI