Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠta sve liječi vranilova trava ili divlji origano

Šta sve liječi vranilova trava ili divlji origano

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vranilova trava – Podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje, liječi grip, groznicu, stomačne tegobe. Efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, razne viruse i parazite.

Dugovječna žbunasta zeljasta biljka vranilova trava (Origanum vulgare) ili divlji origano izuzetno je popularna u italijanskoj i grčkoj kuhinji. Na grčkom njeno ime znači “radost planina” jer plijeni karakterističnim aromatičnim, blago gorkim ukusom listova. Snaga arome varira, ako je dobrog kvaliteta ukus je toliko snažan, da gotovo jezik utrne.

Vranilova trava je u narodu vrlo cijenjena zbog nutritivnih, antioksidantnih i drugih blagotvornih svojstava. Najčešće uspjeva na sušnim obroncima i livadama, šumskim padinama, šikarama.

Cvijeta od kraja juna do oktobra, zavisno od nadmorske visine staništa, a cvjetovi su purpurne cvasti na vrhu stabljike, prijatnog mirisa i privlačnog izgleda. Divlji origano je po sastavu i djelovanju sličan majčinoj dušici, pa na istovjetan način može i da se upotrijebi. Ljekoviti dijelovi su vrhovi grančica u cvijetu, koji se suše i koriste kao lijek i začin.

Sadrži veće količine izuzetno važnih esencijalnih ulja kao što je karvakrol, timol, limonen, pinen, ocimen i kariofilen. Biljka je bogata i polifenolnim flavonoidima, antioksidansima, vitaminom A, karotenom, luteinom, zea-ksantinom i kriptoksantinom. Zovu je čudesnom i zbog obilja minerala: kalijuma, kalcijuma, mangana, bakra, željeza i magnezijuma.

Kalijum je izuzetno značajan sastojak ćelija i tjelesnih tečnosti, reguliše rad srca i krvnog pritiska. Mangan i bakar su u organizmu zaduženi za antioksidantne enzime, dok željezo pomaže u spriječavanju anemije. Magnezijum i kalcijum su važni za zdravlje kostiju.

Lišće i cvijetovi divljeg origana imaju antiseptičko dejstvo, a pomažu i protiv grčeva i nadimanja jer spriječavaju pritisak dijafragme na pluća. Biljka je i holagog jer podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje. Esencija biljke kada se uzima oralno, liječi prehladu, grip, groznicu, stomačne tegobe, bolne menstruacije.

Sastojak timol posjeduje antibakterijska i antigljivična svojstva. Etarsko ulje vranilovke sadrži čak 50 odsto timola, zbog čega je izuzetno moćan, prirodni lijek protiv bakterija. Bogata je riznica vitamina C, koji organizmu pomaže da razvije otpornost prema infekcijama, a podstiče i izbacivanje štetnih slobodnih radikala.

BLAGOTVORNI ČAJ

Osim za liječenje različitih bolesti, čaj se koristi i za jačanje organizma. Istraživanja su potvrdila da efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, ali i razne viruse i parazite koji ugrožavaju zdravlje. Izuzetno je djelotvoran kod respiratornih infekcija, bronhitisa i astme, upale crevne sluzokože.

Zbog prijatnog ukusa se pije i radi uživanja, bez posebnog zdravstvenog povoda. Spolja se koristi za liječenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što je ekcem, osip, bradavice, psorijaza…

Priprema se tako što se supena kašika osušenih grančica divljeg origana prelije sa 250 ml ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se procijedi i pije tri puta dnevno prije jela, po mogućstvu nezaslađen.

Izvor: vijesti.ba

PROČITAJTE:

Ulje divljeg origana je najtraženiji prirodni lijek

Ovo je NAJJAČI PRIRODNI ANTIBIOTIK, 30 puta je jači od bijelog luka i smije da se koristi SAMO OVAKO!

KIČICA – Biljka od hiljadu dukata, evo zašto je ovoliko vrijedna!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI