Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoPšenica i ječam u ishrani živine

Pšenica i ječam u ishrani živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kao osnovno hranivo za živinu svih vrsta i kategorija kod nas se upotrebljava sjeme različitih žita, pa je ono, prema tome, i najznačajnije za živinarsku proizvodnju, mada se, razumljivo, živina ne može hraniti samo hranivima ove vrste.

Pšenica

Pšenica je kao hranivo za živinu vrlo dobra, čak je živina radije jede od kukuruza. Međutim, pošto se pšenica kod nas upotrebljava isključivo kao hljebno žito, za ishranu živine dolaze u obzir samo otpaci pri trijerisanju i meljavi, kao i ona pšenica koja zbog lošeg kvaliteta ne dolazi u obzir za ljudsku ishranu.

Pri ukupnoj hranljivoj vrijednosti pšenica je slična kukuruzu, od njega je siromašnija ugljenim hidratima i mastima, ali je bogatija proteinima (ima oko 12% svarljivih proteina). U pogledu mineralnih materija, pčenica ne zadovoljava, kao ni kukuruz. Siromašna je vitaminima A i D.

Kao hranivo za živinu pšenica je pogodna za ishranu svih vrsta i kategorija, i može da zamijeni kukuruz kao osnova krmnih smiješa, naročito za ishranu podmlatka i priplodne živine.

O kukuruzu kao hranivu više možete pročitati u članku: Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

Ječam

Po hranljivoj vrijednosti sličan je kukuruzu i pšenici. U smješama u kojima je kukuruz osnovno hranivo, ječam može da bude u količini 10-25%, ali u nedostatku kukuruza količina ječma može da bude i dvaput veća.

Ječam je vrlo dobar za tov živine i u tom pogledu je odmah iza kukuruza. Grla tovljena ovim hranivom u drugoj polovini tova imaju sočno i ukusno meso i nešto čvršću mast.

Za ishranu podmaltka bolje je da se zrna ječma prekrupe ili samelju i prosijavanjem oslobode osja i pljevice, koji izazivaju smetnje u organima za varenje.

Izvor: Izvor: agrosavjet.com/Inž. Mihailo Krstić

PROČITAJTE:

Kako se koristi krompir u ishrani živine

Nadoknadite nedostatak minerala kod živine uz pomoć ovih dodataka ishrani

Odlike dobrog pijetla za priplod – Odabiranje prema spoljašnjem izgledu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI