Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKIČICA - Biljka od hiljadu dukata, evo zašto je ovoliko vrijedna!

KIČICA – Biljka od hiljadu dukata, evo zašto je ovoliko vrijedna!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kičica – Centaurium umbellatum Gilib, drugi nazivi kitica, grozničava trava. Na mnogim evropskim jezicima ova trava ima slično ime, a ono u prevodu znači biljka od hiljadu zlatnika.

Kako kaže stara latinska poslovica, nomen est omen, odnosno ime je znak. Šta, dakle čini kičicu vrijednom 1000 dukata.

Aristotel ju je nazvao “žuč zemlje” . Nezamjenljiva je pri bolesti jetre i želuca. (Sve “želudačne” trave su gorke). Djeluje na čitav gastrointestinalni trakt, pomaže varenje i eliminaciju hrane iz organizma.

Obično su osobe koje boluju od bolsti na želucu opterećene i drugim tegobama, blijedunjave su, mrzovoljne, često anemične. Pošto kičica liječi digestivne probleme, ona čovjeka zapravo preporodi, a to mnogo vrijedi.

Koristi se i za smirivanje žučnih kolika, ali i protiv raznih menstrualnih nelagodnosti.

Dobro je piti kičicu za vrijeme groznice, jer je vrlo djelotvorna. Ako se pije čaj od kičice duže vrijeme, pomaže gubljenju suvišne težine kod gojaznih osoba.

Čaj od kičice

10 g suvih listića i cvjetova prelije se sa 200 g ključale vode. Dnevno se pije po 6 šolja i djeluje protiv želudačnih problema, loše probave kao i neuredne menstruacije.

Čaj na drugi način

Napraviti macerat od 1/2 čajne kašičice kičice i šolje hladne vode. Treba da odstoji 8 sati, najbolje preko noći. Preko dana se pije procijeđen i smlačen, prije jela.

Vino od kičice

30 g kičice, 20 g kamilice i 20 g nastrugane kore od pomorandže (po mogućstvu neprskane). Stoji u vinu 20 dana.

Izvor: www.agrosavjet.com/Vera Horvat

PROČITAJTE:

Čičak – Ljekovita biljka koja povećava otpornost na infekcije!

BIJELA RADA: Ljekovita biljka naših livada

Oman biljka – ljekovita svojstva i upotreba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI