Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta su najvažniji faktori postizanja visokog prinosa i dobrog kvaliteta voća?

Šta su najvažniji faktori postizanja visokog prinosa i dobrog kvaliteta voća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Preduslov za uspešnu proizvodnju voća je očuvanje dobrog zdravstvenog stanja, a kako se to radi u zimskim mesecima, pitali smo Jovanku Petrović, višu stručnu saradnicu za razvoj i procenu biološkog delovanja sredstava za zaštitu bilja u Chemical Agrosavi.

Za postizanje visokih prinosa, a pre svega dobrog kvaliteta, zaštita voća traje tokom cele godine, a počinje sa zimskim prskanjem.

Zimsko tretiranje voćnjaka i vinograda izvodi se u vreme mirovanja, odnosno neposredno pred početak vegetacije.

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje izvodi posle završene rezidbe (tokom februara ili početkom marta), upravo pred samo kretanje vegetacije.

Tretmani kod koštičavog voća, maline i kupine su nešto ranije od jabučastog, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

Šta postižemo ovim tretmanom?

Na kori biljaka prezimljava veliki broj štetnih insekata i patogena (na površini, ispod kore, u naborima, ljuspicama pupoljka, na opalom lišću, zaraženim biljnim organima i raznim skrovitim mestima.

Zimskim tretmanom postiže se smanjenje infekcionog potencijala brojnih štetnih bakterija (Erwinia amylovora, Xantomonas, Pseudomonas), ali i gljiva koji prouzrokuju: kovrdžavost, šupljikavost koštičavog voća, čađavu pegavost jabuke i kruške, Didimela (bolesti kore maline i kupine).

Poseban značaj zimskog prskanja je što se na taj način suzbijaju insekti, koje je veoma teško suzbiti tokom vegetacije. Pre svega, mislimo na štitaste vaši i krvavu vaš, a značajno smanjuje i brojnost crvene voćne grinje, lisnih vaši i kruškine buve.

U voćarsko-vinogradarskim regionima naše zemlje, najveći broj voćnjaka nalazi se u blizini šuma, koje su domaćini velikog broja insekata. Oni tokom jeseni polažu jaja, kako na stablima šumskog drveća, tako i na stablima gajenih voćaka.

Koje preprate treba korisititi?

Za zimsko tretiranje voćanjaka i vinograda, preporučujemo: mineralno ulje Letol EC u koncentraciji 3-4%, preparat na bazi bakra Everest u količini 5 l/ha i insekticid Savanur u količini 1,5 l/ha.

Prilikom zaštite potrebno je obezbediti da na biljku dospe homogen depozit sredstva za zaštitu bilja, kako bi se obezbedio visok stepen efikasnosti tretmana.

Parafinsko ulje je 100% čistoće, koristi se veća količina kako bi preparat dospeo na sve delove biljke, šupljine, skrovita mesta, takođe omogućio bolje i duže delovanje preparata koji mu se dodaju.

Preparat Everest je kontaktni, fungicid, hromistacid i baktericid sa preventivnim delovanjem. Preparat je na bazi bakar hidroksida i odlikuje ga široki spektar delovanja na prouzrokovače biljnih bolesti.

Preparat Savanur predstavlja kombinaciju dve aktivne materije hlorpirifos i cipermetrin, pri čemu je dobijena znatno bolja efikasnost i širok spektar delovanja nego kod pojedinačne primene.

Da li postoje neka ograničenja u pogledu primene?

Tretiranje uraditi po tihom vremenu, bez vetra i kada je temperatura oko 10 stepeni Celzijusa. Minimalna temperatura za tretman je 5 stepeni Celzijusa. Prilikom tretmana obratiti pažnju da voćke budu dobro okupane i da depozit preparata dospe na sve biljne delove. Obavezno koristiti zaštitnu opremu.

Izvor: Boljazemlja.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI