Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić: Srpska ima šta da ponudi stranim lovcima i gostima

Pašalić: Srpska ima šta da ponudi stranim lovcima i gostima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je Srni da Srpska na planu komercijalnog lova, lovnog turizma i divljači može dosta da ponudi inostranim lovcima i drugim posjetiocima jer se lovištima u posljednje vrijeme veoma dobro upravljalo.


Pašalić je ocijenio da ovdašnji lovni turizam ima perspektivu, jer sve više stranih lovaca želi da lovi u Srpskoj.

“Imamo dovoljno divljači i postoji interes stranaca, ali moramo u tom smislu da, zajedno sa nadležnima na nivou BiH, riješimo problem potpisivanja ‘CITES’ konvencije, koja podrazumijeva da strani lovac, kada ulovi divljač, može legalno iznijeti trofej iz BiH u svoju zemlju”, naveo je Pašalić.

On je pojasnio da Srpska još nije potpisala tu konvenciju zbog razmimoilaženja sa drugim nivoima vlasti u BiH i stava Vlade da Srpska treba da izdaje dozvole za izvoz trofeja.

“Očekujem da će se u narednom periodu resorni entitetski ministri i oni sa nivoa BiH bolje razumjeti i da ćemo se uspjeti dogovoriti kako da izdajemo te dozvole i potpišemo ‘CITES’ konvenciju”, rekao je Pašalić i poručio da će resorno ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva za podršku lovstvu Srpske u visini od oko pola miliona KM godišnje.

On je napomenuo da savremeni lovni turizam i lovstvo podrazumijevaju sve manje ubijanja životinja, a više brige o njima, uz boravak u prirodi, rekreativne discipline i slično.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić rekao je Srni da je lovni turizam u Srpskoj u ekspanziji zahvaljujući i znatnoj finansijskoj podršci Vlade Srpske i resornog ministarstva, kao i planskoj izgradnji tehničkih i uzgojnih lovnih objekata, poput visokih čeka, hranilišta i prihvatilišta, kamera za praćenje divljači…

“Imamo sve preduslove za organizaciju komercijalnog lova. U ovom trenutku u lovištima Srpske imamo strane goste iz Slovačke, Hrvatske i Srbije koji su došli u lov na medvjeda. I kada je riječ o vuku, u svakom momentu imamo bar 50 zainteresovanih gostiju”, naglasio je Minić.

On je dodao da evropski lovci, kada idu u lov ili na lovačke sajmove, u druge zemlje dovode čitave porodice, navodeći da lovni turizam “zapošljava” i druge grane turizma, puni smještajne kapacitete, ugostiteljske i druge objekte.

“Vijesti o dobrim uslugama i uspješnom lovu brzo se šire po svijetu. Takođe, u lovu se mogu ostvariti značajni poslovni kontakti jer se lovom bave i industrijalci i biznismeni”, rekao je Minić.

On je naveo da su lovački savezi u BiH nastojali da se posljednjih godina riješi problem primjene “CITES” konvencije, odnosno izvoza divljači i njegovih dijelova, trofeja i slično, ali da će konačne odluke zavisiti od političkog dogovora u BiH.

“Srpska ima želju da izdaje dozvole za izvoz trofeja na obrascu koji se utvrdi kao zajednički, kao kada je riječ o, na primjer, izdavanju putnih isprava. Cilj je da ne čekamo neke druge organe koji bi trebali da donose ta rješenja već da imamo jedinstvenu fokalnu tačku koja bi obavještavala organe u ‘CITES konvenciji o broju divljači, mogućnosti korišćenja, izvoza odstrela”, pojasnio je Minić i dodao da se lovci nadaju da će ovaj problem biti što skorije riješen.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je Srni da lovni turizam u Srpskoj ima perspektivu, te da se od njega može ostvariti višestruka korist.

“Moramo u tom smjeru podstaći saradnju lovaca i resornog ministarstva jer se radi o potencijalu koji Srpska treba iskoristiti”, dodala je Gašićeva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je prilikom nedavnog održavanja hajke na vuka u Milićima da treba razvijati lovni turizam, koji mora da postane važna privredna grana Srpske.

U Srpskoj ima oko 100 lovišta.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI