Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠta su lisni mineri i kako ih suzbiti

Šta su lisni mineri i kako ih suzbiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Grupa u koju spadaju lisni mineri čine štetočine čije larve buše hodnike, takozvane „mine“, u listovima biljaka.

Najveći broj tih štetočina su gusjenice leptira, a osim njih u lisne minere ubrajaju se i larve nekih dvokrilaca, kornjaša i drugih redova insekata.

Zbog velikog broja vrsta gotovo da nema biljke koju ne napada neki lisni miner (voće, povrće, šumsko bilje, ukrasno bilje, cvijeće pa čak i korove).

Štete koje čine su vrlo prepoznatljive. Gusjenice buše hodnike „mine“ različitih oblika u parenhimu lista, a da pritom epiderma ostraje neoštećena.

Vrste lisnih minera na voćkama nazvane su uglavnom prema izgledu mine koju rade (moljac točkastih mina, moljac vrećastih mina, moljac kružnih mina).

Neke vrste lisnih minera su poznate još iz 17. Vijeka. U prošlosti nisu radili značajnije štete jer je u prirodi postojala ravnoteža između štetočina i njihovih prirodnih neprijatelja
Međutim, u novije vrijeme zbog sve veće, a često i nestručne primjene insekticida, posebno insekticida širokog spektra koji osim štetnih ubijaju i korisne insekte pa tako i prirodne neprijatelje lisnih minera, problem te štetočine postaje sve veći.

Često mnogi od tih insekticida širokog spektra nisu djelovali na lisne minere jer su bili zaštićeni u lisnom tkivu, ali su zato uništavali njihove prirodne neprijatelje i time je ravnoteža bila poremećena u korist štetočina.

Veoma je velik problem u plantažnim nasadima intenzivnog uzgoja.

Intenzitet napada

Intenzitet napda lisnih minera raste prema jeseni kad se u jednom listu može naći i nekoliko mina raznih vrsta moljaca. Leptiri lisnih minera vrlo su maleni, raspon krila im je do 9 mm, a patuljastog moljca samo 5 mm.

ZAŠTITA

Obradom zemljišta ispod voćaka i uništavanjem otpalog lišća uništavaju se mineri koji prezimljuju u ili na tlu. Zimsko prskanje se primjenjuje samo za vrste koje prezimljuju na voćkama (mineri okruglih mina).

Dinamiku populacije lisnih minera mogu regulisati i mnogi prirodni neprijatelji. Poznata je i pojačana osjetljivost pojedinih sorata jabuke na napad lisnih minera. Sorte Ajdared i sorte Delicious su osetljivije na napad lisnih minera od npr. sorte Jonagold.

Insekticidi se primjenjuju odmah nakon cvjetanja i to ako se u toku proljeća na deset listova nađe jedna mina ili u toku ljeta na jednom listu dve mine. Prednost ispred hemijskog tretmana insekticidima treba dati biotehničkim jer pošteđuju prirodne neprijatelje. Od biotehničkih insekticida koriste se oni na bazi heksaflumurona, fenoksikarba, teflubenzuronaluferona i dr.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Početničke greške u baštovanstvu

Pogledajte 9 ukrasnih biljaka koje najbolje rastu u vodi

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

Krastavac na otvorenom polju: Njega u maju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI