Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠTETOČINE prijete PARADAJZU zbog tropskih temperatura! EVO kako da ga SAČUVATE!

ŠTETOČINE prijete PARADAJZU zbog tropskih temperatura! EVO kako da ga SAČUVATE!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prisustvo različitih štetočina veoma šteti mnogim zasadima i usjevima, među kojima je i PARADAJZ. Od druge dekade juna poljoprivrednu proizvodnju je okarakterisalo odsustvo padavina i visoke temperature (i do 13 tropskih dana) što je izuzetno povoljno uticalo na razvoj grinja, pa treba obratiti pažnju. Stručnjaci iz PIS-a dali su preporuke kako sačuvati paradajz tokom narednog perioda.

U usjevima i zasadima, naročito na jabuci, višnji, lubenici, dinji, paradajzu, soji, se registruje povećano prisustvo sledećih štetnih grinja: običnog paučinara, crvene voćne grinje i rđastih grinja.

Ove štetočine žive na naličju lista gdje se hrane sisajući sokove biljaka. Kod napadnutih biljaka povećava se transpiracija, smanjuje intenzitet fotosinteze što za posledicu ima skraćenje vegetacije, zaostajanje u porastu i formiranje manjih i sitnijih plodova.

U najavi je talas tropskih temperatura koje mogu dovesti do prenamnoženja ovih štetočina i nastanka šteta u usevima i zasadima.

Navedene, ugrožene, biljne vrste treba redovno obilaziti i pregledati na prisustvo grinja i po potvrdi prisustva potrebno je sprovesti mere zaštite registrovanim akaricidima.

Prilikom suzbijanja grinja treba koristiti veću količinu vode uz dodatak okvašivača ili mineralnog ulja. Za efikasno suzbijanje preporučuju se dva vezana tretmana u razmaku od 7 dana.

Lisne vaši i stjenice

Kod paradajza koji se gaji na otvorenom, uočeno je prisustvo lisnih vaši (Aphididae), bijele leptiraste vaši (Trialeurodes vaporariorum) kao i različitih larvenih stupnjeva zelene povrtne stjenice (Nezara viridula).

U cilju suzbijanja vaši, proizvođačima se preporučuje primena nekog od sledećih insekticida:

  • Teppeki, (a.m.flonikamid) u količini 0,06-0,1kg/ha ili
  • Volley 20 SP (a.m.acetamiprid) u količini 0,25kg/ha.

teppeki

Insekticid Volley za suzbijanje lukove muve
Volley / Uvoznik i distributer za BIH: Agrimatco d.o.o.

Na parcelama gdje se uoči prisustvo zelene povrtne stjenice, preporučuje se primena insekticida:

  • Scatto (a.m. deltametrin) u količini 0,18-0,42 l/ha.

Zbog visokih dnevnih temperatura koje se najavljuju za naredni period preporučuje se da se tretmani izvrše u kasnijim večernjim satima.

Moljac paradajza

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju usjeve i u ukoliko registruju prisustvo ove štetočine, primjene insekticidni tretman nekim od preparata:

  • Exalt (a.m.spinetoram ), u količini 2 – 2,4 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Sever, Triton (a.m.emamektin-benzoat ), u količini 1,5-2 kg/ha (karenca 3 dana).

Izuzetno je važno i dalje nastaviti sa sprovođenjem i nepesticidnih mjera borbe protiv moljca paradajza:

– praćenje prisustva moljca paradajza pomoću feromonskih klopki;

– postavljanje vodenih klopki za masovno izlovljavanje;

– primjena insekatskih mreža;

– pravljenje predulaza u plastenike i staklenike;

– uništavanje korovskih biljaka domaćina.

Plamenjača i crna pjegavost paradajza

U cilju zaštite biljaka od patogena prouzrokovača plamenjače paradajza (Phytophtora infestans) i crne pegavosti paradajza (Alternaria solani), za čiji razvoj pogoduju uslovi visoke temperature i visoke relativna vlažnost vazduha koji su prisutni u plastenicima, proizvođačima se preporučuje da sprovedu I fungicidni tretman:

  • Ridomil Gold R (a.m.bakar-oksihlorid + metalaksil) 5 kg/ha (karenca 3 dana) ili
  • Revus Top (a.m. mandipropamid + difenokonazol) 0,45-0,6 l/ha (karenca 3 dana)

Izvor: PIS / agromedia.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI